Рязък спад са отбелязали приходите от пътни такси заради извънредната

...
Рязък спад са отбелязали приходите от пътни такси заради извънредната
Коментари Харесай

Приходите от винетки рязко спаднали в корона кризата

Рязък спад са отбелязали приходите от пътни такси поради изключителната обстановка около епидемията, което неприятно е изненадало министерството на районното развиване. Това разкри шефът на ведомството Петя Аврамова пред депутатите от отрасловата парламентарна комисия, които я разпитаха по тематиката.

На 1 март т.г. започва тол системата, на която ръководещите разчитаха да донесе спомагателни облаги от пътния трафик. Това обаче не се е случило, защото на 13 март беше въведено изключителното състояние с всичките го съпътстващи ограничавания. Превозите са паднали с към 70 % , вследствие на което предстоящите доходи от винетките и тол системата не кореспондират със заложеното в бюджета, описа Аврамова.

От началото на тази година до 26 май в това число п риходите от винетки и тол възлизат на 186 202 712 лева , от които от тол такси са 25 947 943 лева Таксите, платени от тежки транспортни средства (над 3.5 тона) от 1 януари, възлизат на към 45 млн. лева Продадените електронни винетки са към 2.5 милиона – на стойност 160 млн. лева Въпреки спадналия размер на транспортите, от 1 март до 26 май закупените маршрутни карти са на стойност 16 461 830 лева , от които 75 % са продадени през каналите на Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ). Обработените за същия интервал тол заявления за автоматизирано таксуване от електронната система (с бордови устройства и GPS тракери) са 40 млн. на стойност над 9 млн. лева Така приходите от тол такси са общо близо 26 млн. лева, пресметна Аврамова.

Наполовина са намалели облагите от винетки за леки коли спрямо предходната година. От 13 март до 26 май т.г. продадените винетки са 593 999 на стойност 36 381 353 лева През април 2020 година са продадени 181 580 винетки за 11 519 479 лева, а през 2019 година - 459 831 винетки за 22 412 817 лева, направи съпоставяне Аврамова. „ Мерките, които бяха взети за рецесията по никакъв метод не лимитираха пътуването за работа и до у дома, а само пътуванията за отмора. Ние чакахме да няма такова понижение на винетните стикери и тол таксите ”, сподели шефът на районното министерство.

Олег Асенов от управлението на АПИ прикани да се огледа на обстановката от друга вероятност. „ Темпът на събиране на средства от пътни такси е същият като предходната година , макар COVID-19, което значи, че резултатът от събирането на пътни такси въз основата на изминатото разстояние се отразява върху по-голямата успеваемост на работа на системата. От друга страна, виждаме, че огромна част от превозвачите, макар 70-процентовата редукция, напълно умишлено си купуват маршрутни карти, избират каналите на АПИ, която несъмнено е водач при маршрутните карти ”, посочи той. И добави: „ Всички тези фактори, макар спешната обстановка, ни дават един сдържан оптимизъм за това по какъв начин ще осъществим задачите, които са сложени в бюджетните прогнози. ”
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР