Рядкост е парламент, който да не е променял Изборния кодекс,

...
Рядкост е парламент, който да не е променял Изборния кодекс,
Коментари Харесай

Кои са промените в Изборния кодекс, провокирали напрежението в парламента


Рядкост е парламент, който да не е променял Изборния кодекс, а в 48-ото Народно заседание това става още преди да е връчен първият мандат за държавно управление.

В правната комисия народните представители закриха Обществения съвет към Централната изборна комисия. Съветът не е претрупан с изпълнителни функционалности, а е съвещателен орган, чиято съществена цел е да спомага за обезпечаване на бистрота, либералност и почтеност в изборния развой.

„ За мен единственото пояснение е че някой не желае да се чуе гласа на гражданските организации “, , ръководител на Обществения съвет.

Според новите текстове гласоподавателят ще взема решение по какъв начин да гласоподава - . Разписката, която принтира устройството след гласуването ще се назовава „ бюлетина от машинно гласоподаване ". В края на изборния ден, наред с хартиената бюлетина, тя ще бъде преброявана.

Това ще е методът за установяване на резултата от вота, а не посредством разписката, принтирана от .

Броенето на двата типа бюлетини ще се прави ръчно и ще се следи от камери, които обаче няма да записват. Ако измененията бъдат утвърдени дефинитивно и в зала, няма да има регион „ Чужбина ".

А опция за откриване на секции за гласоподаване зад граница ще има при подадени най-малко 100 заявки, а не както до в този момент - най-малко 40.

„ Хартиената бюлетина няма да усили значимо изборната интензивност “, счита политологът Даниел Стефанов.

„ Ако доверието в изборния развой много поредно се разрушава, а то се разрушава когато непрекъснато се трансформира изборния развой, тогава хората не отиват да гласоподават “, добави той.

Експертите напомнят, че щом тематиката с новите правила стане значима за партиите, по всичко проличава, че се мисли за избори.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР