Рядко срещани свидетелски показания могат да бъдат прочетени в определението

...
Рядко срещани свидетелски показания могат да бъдат прочетени в определението
Коментари Харесай

Чистачката и вятърът отнесли снахата на Петьо Блъсков от Брюксел

Рядко срещани свидетелски показания могат да бъдат прочетени в определението на административния съд, с който е прекъснато делото на снахата на Петьо Блъсков – Евгения, против прекъснатата ѝ петгодишна командировка в Брюксел. Тя губи в съда поради прозаична причина – неплатена държавна такса, само че обяснението за какво парите не са импортирани е основното в този случай.

, на 10 октомври 2021 година столичният административен съд приключва делото на Евгения Блъскова поради невнесена в период правосъдна такса. Блъскова се възползва правото си да апелира.

Пред съда отбраната изяснява по какъв начин една трагична история в офиса е довела до загубването на призовката, оповестява.

Според свидетелските показания по делото, известието с напътствията на съда не е достигало до юриста на Блъскова, нито до някой от останалите упълномощени юристи от неговата адвокатска фирма. Призовката е получена в адвокатската фирма от служителка, която по същото време е получила новината за гибелта на вуйчо ѝ.

Пред съда служителката изяснява, че " вуйчо ѝ умрял и малко ѝ се губели нещата “ тия дни.

Следва изумителната версия на свидетелката за изгубената призовка. Този ден тя е оставила призовката на компютъра на юриста, като разяснява, че " адв. Й. си затваря компютъра и тя оставя призовките от горната страна “. Обаче по-късно най-вероятно предходна чистачката, разтворила е вратите и е станало мощно течение.

Административният съд е бил заставен да изслуша по какъв начин в адвокатската фирма ставало доста неприятно течение, когато са отворени вратите, и всичко се разпилява. Свидетелката счита, че най-вероятно се е случило точно това, тъй като са преровили целия офис и допуска, че чистачката е видяла призовката и я е поставила под една кутия с глобус в кабинета на адв. Й.

В последна сметка, откакто са преровили всичко, призовката е открита точно под кутията. От цялата история не се схваща за какво са преровили всичко, с цел да намерят документа, вместо просто да платят правосъдната такса.

Съдия Цветанка Паунова приключва делото с мотив, че нормалните житейски случки не дават учредения за обновяване на делото.

Случаят със снахата

Шумът и свадите към изнасянето на вестник " Труд " от постройка на Министерството на културата в София станаха централно събитие за медиите и политиците в средата на декември предходната година. Покрай тази история се разви една втора трагична сюжетна линия, която бе оценена по достолепие от малко издания – прекратяването на командировката на Евгения Блъскова в Брюксел.

Евгения Блъскова е брачна половинка на Петьо Блъсков – младши и по тази линия е снаха на дългогодишния издател Петьо Блъсков-страши, който от седем години е притежател и основен редактор на в. " Труд ". Пред близкото до ГЕРБ издание Tribune тя описа за " издевателството, безчинствата и противозаконните дейности, на които е била подложена редовно, откогато проф. Велислав Минеков е длъжностен министър на културата ".

От пет години Блъскова работи в интернационалната дирекция на Министерството на културата, в непрекъснатото ни посланичество в Брюксел. Тя била началник на бранш " Култура и аудиовизия ", назначена на поста по отношение на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Мандатът ѝ е бил за година и половина, само че по-късно е продължен с още четири години.

Блъскова е отстранена на 18 август 2021 година с аргумента, че не има качества за заеманата служба и стартира правосъдно дело против освобождението ѝ.

През април м.г., до момента в който на власт към момента беше кабинетът на ГЕРБ, Mediapool получи от Министерството на културата информация по проблема на Евгения Блъскова, тъй като нейното наличие в представителството на България в Брюксел будеше много въпроси. Точната сума на командировъчните е 99.9 евро дневно плюс 8.86 евро на ден за наем, които се заплащат от данъкоплатците, стана ясно от отговора на министерството, възложен по реда на Закона за достъп до социална информация.

Г-жа Блъскова е командирована в Брюксел на 1 март 2017 година на дипломатическа позиция " консултант " на Министерството на културата към Постоянното посланичество на България в Европейски Съюз. Блъскова е била назначена, тъй като е удостоверила " дълготраен професионален опит в региона на медиите ". Елементарната сметка демонстрира, че за цялото това време българските данъкоплатци са платили за командировъчни на Евгения Блъскова над 150 хиляди евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР