Рядко неприятен човек. Когото и да попитате, добра дума няма

...
Рядко неприятен човек. Когото и да попитате, добра дума няма
Коментари Харесай

Как Сотир Ушев, мъжът-измамник на Весела Лечева стана доверен човек на Румен Радев?

„ Рядко противен човек. Когото и да попитате, добра дума няма да ви каже за него. Най-любезното определение, което може да му се даде, е лъжец. Където и да отиде, а цялостен живот е бил все на високи държавни постове, въпреки да е мощно несъвършен, се забърква в грандиозни афери. Винаги обаче над него е имало настойници, които да му пазят гърба. От няколко години работи за президента. Появи се в обкръжението на Румен Радев някъде към втората година от първия му мандат.

Постепенно завоюва доста мощни позиции. Той е от най-доверените хора на Радев и разпределя паричните потоци “. Такова изложение даде за Сотир Ушев човек, доближен до президентската администрация.

 

Нещо повече – през Ушев и съветника на президента Николай Копринков са минавали на процедура всички значими назначения в държавната администрация по време на купищата служебни държавни управления на Радев. Сотир Ушев е нахълтвал като вкъщи си във всеки един министерски кабинет и даже е назначавал свои шпиони, които да рапортуват за всяка социална поръчка и предопределение на служебната власт. Казват, един път, много пийнал, си разрешил да удря с директория документи по главата министър от едно от служебните държавни управления на президента, който имал неблагоразумието да откаже да подпише следващия абсурден контракт с посочена от него „ тествана “ компания.

 

Биографията му е като на характерен воин на прехода – недобре просветен, даже несъвършен човек, вид мушмурок, само че проспериращ поради остапбендеровския си манталитет и съзаклятията, в които влиза. Печелившият му билет в наши дни се оказва връзката му с Весела Лечева, с помощта на която се домогва до мощните на деня. Той е превъзходен, с цел да прави мръсната работа и да управлява нерегламентираните парични потоци, които се стичат към постройката на „ Дондуков " 2.

 

Сотир Ушев, чието име тези дни гърми паралелно с това на президентския секретар Николай Копринков около обвиняванията за корупция на върха на страната, е роден на 17 август 1960 година в Сатовча. Баща му бил кмет на живописното родопско село.

 

Младият Сотир приключва преди време Полувисшето жепейско учебно заведение „ Тодор Каблешков ", където учи „ Експлоатация на жп техника ”. Той обаче не се задоволява с това да стане някакъв елементарен локомотивен ватман, а през 2002 година се снабдява с магистърска тапия по интернационалните връзки, издадена от Киевския университет. След това незабавно записва в УНСС специалността „ Социален мениджмънт “.

 

В тези години Ушев към този момент е натрупал 20 години стаж в армията. Снабден със съответните дипломи, пенсионираният офицер стартира нова кариера в общественото министерство по времето, когато то се управлява от Христина Христова. Най-изненадващо при започване на 2004 година е повдигнат на шефския стол в Агенцията по заетостта, който резервира и по времето на Емилия Масларова.

 

Запознати напомнят, че по това време той се представял пред сътрудниците си за военачалник, макар че бил стигнал единствено до пагоните на полковник.

 

Ушев и Лечева като тамада на трапезата, са в центъра, един до друг с Радеви и Гергови на сватбата на сина на Илияна Йотова 

Правителството на Сергей Станишев напряко го изстрелва за началник на Националния застрахователен институт, в който тогава се ръководят по 7.5 милиарда лева годишно. Сините депутати Мартин Димитров и Цветан Костов му желаят оставката през 2010 година, откакто се открива, че под негово управление са изхарчени 11 млн. лева по програмата „ Активни услуги на пазара на труда “, която се финансира с заем от Световната банка. Това обаче не е безплатна помощ, а заем, който по-късно се връща от всички българи.

Милионите са отпуснати за основаване на „ Планове за локално икономическо развиване ”. Целта на тези проекти е да се насърчат бедните и хората в неравностойно състояние да си намерят работа, да подхванат личен бизнес.

 

Избухва мощен скандал, тъй като се оказва, че проектите са с двойно финансиране. От една страна, се харчат пари, взети назаем от Световната банка, само че все пак в общините за тази стратегия се изсипват и още един куп пари от държавния бюджет. И най-после до бедните и безработните не стига и лев. Огледайте се и вижте какъв брой обществено слаби хора са станали предприемачи и ще разберете за какви обири става дума.

Парите се изпаряват, само че бедните по този начин и не стават богати и проспериращи.

 

Самата стратегия започва през юли 2005 година През първия й интервал са подписани 269 контракта за близо 11 млн. лева

 

По същата стратегия в Сърбия има единствено 4-5 контракта, а в Македония – един-единствен, напомнят си осведомени. Според разпоредбите във всяка българска община може да има единствено по един контракт – направени са обаче, отново да повторим, 269, като една трета от проектите са дублирани. И това гълтам милиони левове, които отиват в неправителствени организации, сякаш с цел да изготвят въпросните проекти. С повече от 1 контракт се снабдяват в Русе, Цар Калоян, Разград, Кърджали, Крумовград, Момчилград и други места. В множеството случаи става дума за изкарани под индиго разбори, цялостни с общи лафове, изясняват осведомени. Като някогашни подчинени на Сотир Ушев от Агенцията по заетостта те си напомнят, че при старта на програмата през 2015 година единствено за няколко дни са подписани над 120 контракта за към 5-6 млн. лева В последна сметка от Световната банка си тръгнали удовлетворени от метода, по който били оползотворени парите, смеят се осведомени и допълват: „ Нищо чудно и самите инспектори добре за са намазали от това чудовищно крадене “.

 

Царуването на Сотир Ушев в Агенцията е запомнено и с още един гаф. Той не съумява да построи „ Националната база данни за пазара на труда и Европейския обществен фонд “.

По програмата ФАР за тази цел през 2005-2007 година са дадени 1,9 млн. евро безплатна помощ.

 

„ Данните се обработваха в обикновени екселски таблици “, описват осведомени.

„ Всеки месец в Агенцията постъпваха данни от над 105 бюра по труда. Идваха в таблици и се обработват по най-примитивния метод “. В същото време Националната база данни е единна осведомителна система, при която в действително време би трябвало да се знае какво е положението на пазара на труда в страната. Освен това би трябвало да е обвързвана с европейските фондове и да подсигурява, че за един човек се заплащат пари по една стратегия и по този начин се лимитира двойното финансиране. Чудесни планове, само че без реализация. Направен е търг печели компания „ Стемо ”. Одитът по внедряването на осведомителната система е предоставен посредством социална поръчка на „ Макс Пойнт Компютърс ". Създадени са обаче многочислени спънки и в последна сметка по времето на Ушев е направена някаква полуработеща система. В същото време обаче са извадени над 2 млн. лв., с цел да. се купят нови компютри за Бюрата по труда в страната, с които да се работи по новата система, която обаче тогава по този начин и не потегля.

 

През 2008 година започва ремонт на покрива и в постройката на Бюрото по труда в Смолян и излиза наяве, че компанията любимец на Ушев е „ Билд инженеринг В.В.Р " ” ООД. Тя е благосъстоятелност на перничанина Владимир Лазов и е измежду спонсорите на „ гордостта “ на президента Георги Първанов - „ Българската Коледа ". Строителят Лазов, означават осведомени, е ремонтирал резиденция Бояна ", също и жилището на фамилията на президента в София, а и къща в родното село на президента – Сирищник.

 

Според пикантните изказвания по това време притежателят на „ Билд инженеринг В.В.Р. ” се води формален собственик на апартамент на столичната ул. „ Раковска “. Според мълвата обаче жилището било подарък на Първанов от оръжейния търговец Петър Манджуков, тогавашен издател на органа на Българска социалистическа партия в. „ Дума “.

 

На тази пернишка компания Сотир Ушев разпорежда ремонта на покрива и подпокривния етаж в постройката на Бюрото по труда в Смолян. Всичко е направено толкоз качествено, че след къс период покривът се пропуква и стартира да капе. „ Извадихме кофи и легени, а също и найлони, под които се крихме от течовете “, спомнят си чиновници и допълват, че се наложило да търсят импровизирано за подпомагане тогавашната кметица на Смолян – Дора Янкова, макар, че общината не е страна в поръчката. Помолили я да пусне всичките си връзки в Българска социалистическа партия, в това число и познанството си с Емилия Масларова, с цел да принудят строителя да прави „ ремонт на ремонта “.

 

Въпреки този гаф „ Билд инженеринг В.В.Р. е определена от Ушев да обнови и постройката на Агенцията по заетостта на бул. „ Дондуков " в София. Направени са две поредни поръчки за промяна на дограмата на предната и на задната фасада на постройката. Любопитно е, че фаворизираната компания печели с цени, по-ниски от тези, които оферират производители на дограма. При това се кълнат, че работят с най- висококачествена дограма, само че след това поставят напълно друга, с доста ниско качество. Въпреки всичко това Ушев оставя същата компания да направи и прословутия ремонт на „ златните “ тоалетни в Агенцията по заетостта през 2008 година който коства 32 694 лева –  солидна сума за времето си. Година по-късно тоалетните са модифицирани от друга компания с помпозното име Едноличен търговец „ Елина 98 – Елица Илиева – Елина 2002 – Тотка Антонова ", която взема още 104 672 лева Тази компания пък е записана в Луковит и е с предмет на активност произвеждане, изкупуване. и продажба на вино, алкохол и спиртни питиета, само че не и строителство. При това има единствено 1 служащ, който се обезпечава в Национален осигурителен институт!

 

Ремонтите обаче не стопират дотук, Бюрото по труда в Стара Загора също се нуждае от ободряване, което най-после коства на жителите 18 милиона лв.. Скандалът избухва мощно и за него е упрекната, съдена и след години, несъмнено, оневинена, както е известно Емилия Масларова. Бюрото, когато се случва въпросният ремонт, обаче е на директно послушание на Агенцията по заетостта, ръководена от Сотир Ушев. Запознати даже напомнят, че самата Емилия Масларова побързала да се разграничи от Сотир Ушев.

 

Той обаче изкусно се измъкнал от обстановката. Нещо повече, в последните седмици от ръководството на държавното управление на Станишев – през май 2009 година става началник на Национален осигурителен институт, нищо че към делата му като началник на Агенцията по заетостта към този момент са се разровили сините депутати Мартин Димитров и Цветан Костов и му желаят оставката.

 

Едно обаче не може да се отхвърли на Сотир Ушев, споделят негови някогашни подчинени - той е всепризнатият тамада на служебните банкети. Под вещото му управление се вдигали купони за знамение и приказ освен на всеки празник, само че и в делниците.

Поне 4-5 пъти годишно пред колектива пеела обичаната певица на Ушев, а също и на президента Първанов – Николина Чакърдъкова. А за един негов рожден ден, който се чествал в Русе, по незнайно какви съображения били изхарчени единствено за фойерверките над 15 000 лв.. После всичко било осчетоводено, като „ други разноски “, спомнят си осведомени.

 

След като се издига и става началник на Национален осигурителен институт през май 2009 година, Сотир Ушев взема със себе си и своите най-доверени чиновници, само че няма да изреждаме имената им, тъй като те не приказват нищо.

 

След няколко години в тишина, надалеч от погледа на обществото, а и от правосъдното дело против Масларова за онази постройка в Стара Загора, Ушев още веднъж се появи. Този път като мъжа до олимпийската медалистка Весела Лечева, чийто формален брачен партньор Манол Велев изпадна в кома след пукотевица против него в центъра на София през 2007 година Тя, да напомним, беше назначена от президента Румен Радев за длъжностен министър на спорта. Както е известно, Лечева съчетава несъчетаеми позиции: тя е социалистка милионерка, а като началник на спорта (като длъжностен министър в кабинета на Гълъб Донев, а по-рано, по времето на Станишев и като началник на Държавната организация за младежта и спорта) трябваше да надзирава тотото и да координира държавните политики за справяне с хазартната взаимозависимост, изключително измежду младежите. В същото време обаче брат й, доведеният й наследник Мартин и приживе брачният партньор й Манол Велев ръководят верига казина. За властта у нас такива несъгласия очевидно са в реда на нещата...

 

Когато Сотир Ушев влиза публично в ролята на втори брачен партньор на Весела Лечева, двамата се оказват кумове на друга новоизлюпена двойка – Мая Манолова и Ангел Найденов. Далеч по-важни са обаче другите им фамилни другари и сътрапезници – Десислава и Румен Радеви. На фотография от сватбата на сина на Илияна Йотова, Лечева и Ушев са в центъра. От едната им страна са президентът Радев и полегналата на рамото му Десислава, а от другата е пловдивският олигарх, съветски жител по паспорт и изтъкнат масон Георги Гергов.

 

Запознати от Министерство на вътрешните работи и прокуратурата настояват, че с името на Сотир Ушев се свързват финансови злоупотреби за над 500 милиона лв. в Министерството на труда и обществената политика (МТСП). Мащабното източване на средства се е случвало в интервала 2018-2021 година, когато по разнообразни стратегии на Европейския съюз са усвоявани посредством манипулирани процедури по Закона за публичните поръчки.

Цялата скица е разкрита в два одитни отчета на Агенцията за държавен финансов надзор (АДФИ), само че макар че са формирани рекордните 6 прокурорски преписки, следствието не е завършило и до този миг.

 

В извадката на Одитния отчет, направен от АДФИ, са открити нарушавания, някои от които са изключително фрапиращи – погрешно премахване на компании кандидатки; дискриминационни условия, водещи към избран кандидат; неспазване на типа процедура и директно договаряне с избрани фирми; фиктивно осъществяване на подписаните контракти, подправени протоколи за банкет на осъществената работа. Списъкът с нарушаванията е голям със своите над 200 страници констатации и изводи, като общият мащаб на откритите злоупотреби доближава шокиращата стойност от над 500 милиона лв..

 

„ Още през лятото на 2022 година Софийска градска прокуратура разпореди инспекция за непозволено осъществяване на публични поръчки в Министерството на труда и обществената политика и Агенцията по заетостта, която беше предоставена на Главна дирекция „ Национална полиция “. Разследването откри, че двама шефове на Агенцията по заетостта – Драгомир Николов и наследилият го Смилен Вълов, са поставяли подписите си под миришещи на корупция непрозрачни публични поръчки за стотици милиони левове под давлението на Сотир Ушев. Той беше посочен като индивида, движещ корупционните схеми в Социалното министерство, от няколко разпитани в Министерство на вътрешните работи чиновници от Агенцията по заетостта. Разследването обаче беше потулено от тогавашното управление на Главна дирекция „ Национална полиция “, разкрива осведомен от Министерство на вътрешните работи.

 

В началото на седмицата основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев удостовери в Шумен, че в Министерството на вътрешните работи са постъпвали сигнали против Президентството. Според осведомени Живко Коцев засяга именно  данните, събирани в ГДНП за Сотир Ушев и ролята му в огромното източване в Министерството на труда и обществената политика.

Източник: Уикенд, crimesbg.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР