Рядка уникална операция, завършила с щастлива развръзка, но медиците споделят,

...
Рядка уникална операция, завършила с щастлива развръзка, но медиците споделят,
Коментари Харесай

Лекари спасиха дете от Бургас, вдишало зъб по време на сън

Рядка неповторима интервенция, приключила с щастлива развръзка, само че медиците споделят, че се е случвали малчугани да почиват на път за болничното заведение

Бургаски лекари избавиха 12-годишно дете с млечен зъб, попаднал в горните дихателни пътища. Пред бТВ началникът на клиниката по УНГ в УМБАЛ Бургас доцент Даниел Петков показа, че е бил доста сюрпризиран, когато видял на рентгеновата фотография непознатото тяло. 

Звучи необикновено, само че петокласникът вдишал клатещия си кътник, до момента в който спи и по този начин бил запушен белия му дроб, че когато се събудил, кашлял и имал зной, разясни кореспондентът Лора Стаматис. 

В продължение на седмици родителите не могат да схванат аргументите за инфекцията. 

Детето продължавало да върви на учебно заведение, да плува, до момента в който не подвига температура и не се стига до пневмония. Едва след консултация с педиатър и рентгенова фотография родителите схващат повода за инфекцията и детето е докарано по неотложност в болничното заведение

„ Когато детето попадна при нас, беше в относително положително положение. Имаше пневмония. Благодарение на педиатрите и на доктор Стоичкова, която го насочи към нас, тъй като когато е направила рентгенографията, е видяла непознато тяло “, споделя доцент Петков. 

Изненада ме този зъб на рентгеновата фотография, защото такива непознати тела са необичайност в здравната процедура и не доста постоянно в трахеята на такова огромно дете може да попадне нещо, споделя той.
 Изключително значимо е родителите да държат скрити дребните предмети от децата, да не им се дават ядки, играчки, които могат да се разделят на дребни елементи, сподели д-р Пролетина Боздукова
„ По време на сън детето е вдишало зъбчето, а родителите са помислили, че го е глътнало, тъй като се е събудило кашляйки. Посетили са персоналния доктор, само че не са съобщили за случая. “, сподели пък колежката му от клиниката доктор Пролетина Боздукова.

„ Чуждите тела, които попадат в горните дихателни пътища се екстрахират мъчно заради обстоятелството, че инструментите, с които боравим, са извънредно фини. Има риск да го изтървем и да попадне в трахеята или в междугласните връзки и тогава детето стопира да диша “, изясни шефът на клиниката.

Освен това непознатите тела травмират трахеята и по тази причина беше неотложно детето да престои 24 часа в реанимация, добави той.

Сега детето е добре, съобщи доцентът. 

„ При децата нормално попадат ядки – елементи от фастъци, слънчоглед и даже акумулатори, които би трябвало незабавно да се екстрахират, заради това, че съдържат корозивни субстанции и при по-дълъг престой могат да наранят лигавицата “, добави той.

„ Изключително значимо е родителите да държат скрити дребните предмети от децата, да не им се дават ядки, играчки, които могат да се разделят на дребни елементи, тъй като има случаи, когато попаднат в трахеята или в межугласните връзки децата да не стигат до болничното заведение “, предизвести пък доктор Боздукова.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР