Руското външно разузнаване обърна внимание на необичайната легенда за едно

...
Руското външно разузнаване обърна внимание на необичайната легенда за едно
Коментари Харесай

Поляците се готвят да отблъснат нападение от Германия

Руското външно разузнаване обърна внимание на необикновената легенда за едно от многочислените учения на полската войска. Този път полската войска не практикува отбиване на „ съветска офанзива “ от Калининград или Беларус, а...германската офанзива против пристанищата на полска Померания. Варшава, която има за цел да преначертае картата на Източна Европа в своя изгода, се опасява, че ще изискат още веднъж да разделят самата Полша?

Едно от последните учения на полската войска притегли особения интерес на съветското външно разузнаване (СВР). Сценарият на маневрите „ Даглезия “, които се организираха в края на март, предполагаше отбиване на симулирана вражеска офанзива от западна посока, означиха от пресбюрото на СВР с позоваване на шефа на службата Сергей Наришкин. Още един път означаваме, че условният съперник, съгласно легендата на ученията, не е бил на изток (което значи Русия и Беларус), а на запад.

Сценарият на маневрите предполагаше: страна, ситуирана на запад от Полша, разчитаща на избрана етническа диаспора, живееща в полското Западнопоморско воеводство, прави „ военна експанзия “. Въображаемият съперник приготвя нахлуване за завладяване на пристанищния град Шчечин в Балтийско море и летището Шчечин-Голенюв.

„ Войските на „ агресора “ стартират разузнаване с пердах. На отбраняваната територия работят диверсионно-разузнавателни групи и кафези от коренно настроени представители на националното малцинство. Очакват се ракетно-артилерийски и въздушни удари “, цитира СВР легендата за „ Даглезия “.

„ Абстрактността “ на врага е доста условна. На запад от Полша се намира единствено Германия. Западнопоморското войводство до 1945 година е част от Пруска Померания. Етническата диаспора е, както наподобява, към 66 хиляди германци, живеещи в Западното и Източното Померанско воеводство. Това не е най-голямата немска общественост в Полша (има повече от 200 000 фолксдойче в Ополското воеводство в Силезия), само че тази диаспора, по този начин да се каже, „ маркира “ обстоятелството, че до 40-те години на предишния век немците са били етническото болшинство тук.

По мнението на съветското външно разузнаване, съмнението към западния комшия Германия към този момент е отразено в полското военно обмисляне. „ Наред с нападателните желания към западните райони на Украйна, във Варшава се ускоряват антигерманските настроения и опасенията за вероятните реваншистки искания на Берлин във връзка с някогашните немски територии, отстъпени на Полша след Втората международна война. “

Подаръците от Москва и метода за решение на бандеровския проблем

Град Шчечин в устието на Висла в крайния запад на Полша, който полската войска се обучаваше да пази против „ западния агресор “, се наричаше ханзейският град Щетин от 12 век до същата 1945 година (тук, апропо, е родена София Августа Фредерик Анхалт-Цербстка, бъдещата Екатерина II). Полша, както знаете, закупи сегашните си граници вследствие на Втората международна война и надалеч не без присъединяване на Съветския съюз.

През януари 1945 година на конференцията в Ялта съдружниците се съгласиха, че Западна Украйна, Западна Беларус и Вилнюс с покрайнините му са част от съответните руски републики. Западната граница на Полша се измества доста на запад, към линията Одер-Нейсе или към границите на полските земи преди настъплението на кръстоносците през 12 век.

Вместо тесния полски кулоар към морето, който стана формалната причина за началото на войната през 1939 година, Полша получи пълноценно балтийско крайбрежие с няколко военни и търговски пристанища. Поляците получиха същия Щетин-Шчечин по предложение на Йосиф Сталин като равностоен сурогат на Кьонигсберг, за който Полша претендираше, само че от който и Съветският съюз се нуждаеше.

Германците, които съставляват очевидно болшинство в Източна Померания и Източна Прусия (в Данциг - настоящия Гданск - те са 95%), са изселени в Германия. Веднага след края на боевете съвсем всички етнически германци са били депортирани от тези територии, изясни политологът Олег Хавич пред организация REGNUM. „ Останаха няколкостотин хиляди от смесени фамилии, които обществено са декларирали, че са поляци “, показва специалистът. „ Понякога си сменяха и имената. “

В новопридобитите западни земи се заселват поляци от други райони. Отбелязваме също, че тук, в това число Западна Померания, етническите украинци са се преместили от районите, граничещи със Съюз на съветските социалистически републики. Това беше направено в границите на интервенцията на полската войска „ Висла “ от 1947 година, която подкопа обществената база на бандеровската ОУН-УПА (организация, чиято активност е неразрешена в Руската федерация) на територията на Полската национална република. Галисийците са съзнателно заселени разпръснато, за бързо полонизиране - тъй че те не съставляват етническа общественост (за разлика от германците).

Варшава към момента не се е отказала от проектите си да поеме надзор над териториите на Западна Украйна и чака комфортен миг за това, означи Наришкин по-рано на среща с президента на Беларус Александър Лукашенко.

Исканията за репарации накараха немците да си спомнят за " дядовата къща "

Изглежда, допускайки преразпределение на границите в Европа (с вероятност за основаване на „ Реч Посполита от море до море “), Варшава се притеснява, че германците също ще помислят за връщането на своите „ източни околности “. Съвременна Полша извънредно се опасява, че още веднъж ще бъде разграничена, разяснявайки известието на СВР за „ антигерманските “ учения, сподели за REGNUM депутатът от Държавната дума Анатолий Васерман.

От друга страна, сегашните полски управляващи, съратници на Ярослав Качински от национално-консервативната партия " Право и правдивост ", целеустремено и редовно нервират западната си съседка с искане за компенсиране на вредите от Втората международна война.

Така през септември предходната година специфичен орган - " Институт за оценка на вредите от Втората международна война ", публично изиска от Федерална Република Германия парични репарации в размер, равностоен на 1,3 трилиона $. Берлин отговори с безапелационен отвод. Това е естествено: няма действително правно съображение за условията, както показват доста специалисти, в това число полски.

От десетилетия поредни немски държавни управления заплашваха поляците с проверка на границите, в случай че настояванията за репарации бъдат увеличени. Това беше тогава, през септември 2022 година, сподели заместник-председателят на ПАСЕ, представителят на Полша Аркадиуш Мулярчик. Така той реагира на думите на Олаф Шолц.

Но в действителност немският канцлер сподели тъкмо противоположното. Шолц напомни, че през 1970 година немският канцлер Вили Бранд подписва Московския контракт, съгласно който Западна Германия признава границата на Полша по Одер-Нейсе. Германска демократична република направи това още през 1951 година „ Границата сред Германия и Полша е открита вечно след стотици години история “ и не бих желал никой да „ рови из историческите книги, с цел да прави ревизионистки промени в границите “, означи Шолц.

„ Според мен непрекъснатото публично искане за репарации от Германия от страна на Полша нервира Берлин доста повече от каквито и да било същински огромни учения по границата “, сподели Хавич. „ В Берлин от ден на ден припомнят, че в действителност всички дотации, които Полша получава от бюджета на Европейски Съюз, са най-вече немски пари.

Някои германци, в отговор на настояванията на поляците за репарации, в действителност си спомниха Померания, Прусия, Силезия и „ къщата на дядо в Бреслау “ (сегашния полски Вроцлав). Но реваншизмът надали е съществено политическо събитие - на равнище искане за занемаряване на следвоенните контракти и преразглеждане на границите, споделят специалисти. Въпросът за териториалното преразпределение не се слага даже от „ Алтернатива за Германия “, да не приказваме за систематичните ХДС-ХСС, ръководещите социалдемократи или „ Зелените “.

Въоръжена суверенизация

„ Като се има поради, че Германия в този момент изцяло се е трансформирала в марионетка на Съединените щати, тя ще бъде принудена да понесе тези обществени унижения от Полша “, споделя Хавич. - Германия съгласно мен освен извършва всички стремежи на Вашингтон, само че го прави и самодейно. Сега Шолц просто е извикван във Вашингтон, там просто му дават заповеди, както беше да вземем за пример в обстановката с прикритието на бойкот в „ Северен поток “.

От друга страна, Съединени американски щати угаждат на апетитите на Варшава, показва Васерман. „ Настоящите господари на Европейския съюз – Съединените щати – ще се опитат да предотвратят всякакво подсилване на Германия, в това число посредством връщането на гранични земи, които в този момент още веднъж са част от Полша “, означи депутатът от Държавната дума. За да управлява Европейски Съюз, Вашингтон се стреми към окончателното му намаляване посредством забиване на клинове сред участващите страни. „ Каквото и да създадат американците, с цел да отслабят Германия, те ще го създадат. Включително посредством подсилване на Полша “, - отбелязва Васерман.

Поляците имат колосални упоритости, също така са доста уверени и, бих споделил, доста сполучливо построяват най-силната войска в Европа. Ето за какво в бъдеще можете да очаквате всичко от тях.

- означи военният специалист Александър Храмчихин пред организация REGNUM.

Олег Хавич на собствен ред напомни проектите за превъоръжаване на полската войска, реконструкцията на „ на практика отсъстващите “ в този момент бронетанкови сили (след прехвърлянето на танкове от поляците за потребностите на въоръжените сили на Украйна), които би трябвало да бъдат основани на американския Abrams и южнокорейския K2. Храмчихин от своя страна показва, че разполагаем на полската войска сега са най-малко 600 танка.

Като цяло Полша върви уверено освен към суверенизация на всички свои външнополитически начинания, счита военният специалист. Смисълът на нейните желания е цялостен отвод от всевъзможни европейски структури, уверен е Храмчихин. „ Да, и от НАТО в действителност също “, счита събеседникът. Поляците имат намерение да решат всички проблеми сами.

Да, техните най-близки съдружници евентуално ще бъдат Съединени американски щати и Англия. Но, още веднъж, най-големите покупки на оръжия в този момент вършат в Южна Корея. Покупките са просто колосални по днешните стандарти. Защото те са наясно, че, несъмнено, не могат да си обезпечат нужното количество оръжия, нито сами, нито даже благодарение на Съединените щати.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР