Руското външно министерство предупреди за възможността от удар по сателити

...
Руското външно министерство предупреди за възможността от удар по сателити
Коментари Харесай

Борбата срещу американските спътници над Украйна изисква сложни решения

Руското външно министерство предизвести за опцията от удар по спътници на Съединени американски щати, участващи в спора в Украйна. В същото време Москва предлага на Съединени американски щати и другите страни по света да се договорят за демилитаризация на галактическото пространство, само че на реципрочна основа. За какви сателитни системи приказваме? И за какво сходна стъпка от страна на Русия може да има освен позитивни, само че и негативни последствия?

Наскоро заместник-директорът на отдела за неразпространение и надзор на въоръженията на Министерство на външните работи Константин Воронцов съобщи, че комерсиалните спътници на Съединени американски щати, в случай че бъдат употребявани в спора в Украйна, могат да станат законни цели за удар. Дипломатът заяви това на съвещание на Първия комитет на Общото заседание на Организация на обединените нации.

„ В резултат на дейностите на Запада стабилността на мирните галактически действия, както и многочислените социално-икономически процеси на земята, от които зависи благосъстоянието на хората, на първо място в разрастващите се страни, са изложени на неоправдани опасности “, сподели Воронцов.

В същото време Русия предложения всички страни да обсъдят галактическата сигурност. Според Москва страните по света би трябвало да се спогодят да не разполагат никакви типове оръжия в космоса, а също и да не употребяват галактически обекти за военни цели. Освен това Москва предлага да се откаже от създаването на противосателитни оръжия, само че на реципрочна основа.

В същото време американският бизнесмен Илън Мъск сподели по-рано, че Русия „ се пробва да убие “ сателитната интернет система “Старлинк ” над Украйна, която е сериозна за локалната войска и въоръжени формирования.

Освен това през 2020 година породи огромна полемика сред Русия и Съединени американски щати по тематиката за сигурността в космоса. Например през април Вашингтон упрекна Москва в изпитване на противосателитна ракета за непосредствено прихващане. Зад това обаче не стои просто противосателитна ракета, а цяла система за ешелонирана противоракетна защита (ПРО) А-235 “Нудол ”, която е предопределена да пази съветската столица.

В отговор на обвиняванията на Съединени американски щати Москва прикани Вашингтон да не измисля предлог за занемаряване на предложенията на Русия да не бъдат първите, които разполагат оръжия в космоса. Според заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков отводът на Съединени американски щати от разговор с Русия може да значи, че „ те са поели курс за основаване на ударни системи за разполагане в космоса “.

По-късно през декември 2020 година Съединени американски щати повториха, че Русия изпитва противосателитна ракета. Според Вашингтон Русия създава два типа такива оръжия - система за непосредствено прихващане, за която се допуска, че е способна да унищожават спътници в ниска околоземна орбита и е изпитвана няколко пъти, както и галактически системи, за които се твърди, че са тествани през 2017 и 2020 година

В същото време американците упрекнаха Русия в това, което самите те са създали преди този момент в региона на противосателитната защита. Например през 2008 година те смъкнаха аварирал американски шпионски спътник благодарение на ракета СM-3, изстреляна от крайцера “Лейк Ейри ” в Тихия океан. Целта е изумена на височина 246 км.

Освен това ракетите-прехващачи СМ-3 могат да прихващат междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети с подводно изстрелване освен в средата, както споделят Съединени американски щати, само че и в началната фаза на полета.

Година по-рано Китай предприе сходна офанзива против собствен остарял метеорологичен спътник. Апаратът беше свален на доста по-голяма надморска височина - към 800 км, и неговите фрагменти, трансформирайки се в галактически парчета, започнаха да съставляват заплаха за други спътници. Така, както означават специалистите, Русия не прави нищо, което към този момент не е направено от други военни галактически сили.

От друга страна, през цялото това време Съединени американски щати продължиха да се занимават с милитаризация на космоса, в това число да се крият зад работата на индустриални търговски компании, било то “Максар ” или “СпейсЕкс ”. Освен това потенциалът на тези компании е бил употребен в ползите на Пентагона и преди началото на специфичната интервенция в Украйна, както по въпросите на разузнаването, по този начин и по въпросите на организирането на сателитни връзки.

Същата компания “Максар ”, да вземем за пример, през юни тази година отхвърли да разкрие детайлности за военното си съдействие с въоръжените сили на Украйна. По-късно се разбра, че тя има 10-годишен контракт с Националната работа за разузнаване на Съединени американски щати, една от структурите на Пентагона, на стойност до 3,24 милиарда $. Договорът е „ най-голямото съглашение за придобиване на търговски изображения, сключвано в миналото от НСР “.

В допълнение към “Максар ”, сателитната мрежа “Старлинк ” на Илън Мъск е различен значим галактически съставен елемент, употребен в спора в Украйна. „ Тази система е извънредно значима за ВСУ. Сателитите им разрешават да получават разследваща информация в действително време и да я предават на изпълнителите, да ръководят дронове. Използването на тази система за военни цели, несъмнено, е значим фактор, който изисква противопоставяне от наша страна “, разяснява Александър Бартош, член-кореспондент на Академията на военните науки.

Според него в този момент малко над хиляда спътника “Старлинк ” са изведени в орбита. „ Малко евентуално е да бъдат свалени с обичайни средства и противосателитна ракета заради големия им брой. Необходимо е да се разработят нови средства и способи за битка с такива цели “, счита специалистът.

Друга позиция споделя специалистът в региона на космоса, ръководителят на Съветската галактическа общественост Максим Цуканов. Той напомни, че Русия, както беше упоменато нагоре, през 2020 година изпита противосателитна ракета за непосредствено прихващане. „ Освен това имаме противосателитни самолети, създадени от руско време. Те навлизат в стратосферата, изстрелват ракета, която доближава спътника на съперника и унищожават задачата “, сподели Цуканов.

„ Очевидно в този момент спътниците на Съединени американски щати и техните съдружници оказват помощ на ВСУ, предавайки точните координати за удари. Освен това в Украйна се ползва нов способ на водене на война, когато артилерията на ВСУ, ръководена посредством сателитна система, нанася удари по най-близките цели. Навигационният сателит и информационната система разрешават на украинските военни да ускорят процеса на ориентиране и нанасяне на удари. Следователно унищожаването на спътниците, работещи над Украйна, ще понижи броя на вражеските офанзиви против нашата инфраструктура и градове “, сподели източникът.

Унищожаването на спътниците обаче има и отрицателни последствия. Сред тях да вземем за пример образуването на галактически отпадък, продължи специалистът. „ Ако спътниците са задоволително ниско, в стационарна орбита, тогава това не носи никакви ужасни последици. Фрагментите от спътници просто ще изгорят в пластовете на атмосферата “, сподели Цуканов.

„ Друго нещо е, в случай че спътниците са малко по-високо. В този случай има опция за основаване на неконтролирано придвижване на галактически боклуци. Ако облакът от галактически парчета стартира да пораства експоненциално, защото прилежащите спътници се унищожават благодарение на отломките, тогава орбитата ще бъде необитаема за човешки полети “, добави източникът.

Освен това потреблението на оръжия в космоса против галактически кораби би било нарушаване на интернационалното право, напомни на собствен ред Бартош. „ За момента се въздържаме от заличаване на американски спътници. Но е допустимо в бъдеще обстановката да се развие по различен метод “, счита военният специалист.

Освен това в историята към този момент е имало случаи на събаряне на спътници. „ Военни учения за заличаване на спътници са извършени от Съединени американски щати, Южна Корея, Япония, Китай, Русия. Не докара до ужасни последствия. И в този момент, в случай че такова решение бъде взето от военното управление на страната ни, всички вероятни последици ще бъдат взети под внимание ”, напомня специалистът.

В същото време военният специалист Алексей Леонков счита, че има два метода да се предотврати работата на американски спътници в интерес на ВСУ. Устройствата, виновни за връзката, да вземем за пример на “Старлинк ”, могат да бъдат заглушени благодарение на системи за радио-електронна война. Същото важи и за спътниците за отдалечено наблюдениена земята, които снимат земната повърхнина с висока разграничителна дарба и тези изображения могат да се употребяват за установяване на местоположението на войските.

„ Ако по-късно притежателите на търговски спътници не се опомнят, те могат да бъдат свалени. Такива офанзиви биха били оправдани. Ако извадим от строя единствено търговски спътници, надали Съединени американски щати като страна ще отговорят на това с ответни удари, тъй като Западът се дистанцира от директен боен спор с Русия. Да, и Илън Макс не просто по този начин се оплаква, че се опитваме да „ убием “ неговите спътници. Нямаше никаква реакция от страна на Вашингтон за това “, отбелязва Леонков.

Освен това, съгласно специалиста, демилитаризацията на галактическото пространство е допустима единствено на реципрочна основа, като договарящи страни би трябвало да бъдат освен Съединени американски щати и Русия, само че и други страни, които сега интензивно развиват своите галактически стратегии. В същото време дейностите на Москва в тази посока имат извънредно защитителен темперамент.

Много по-скептичен по този въпрос е Иван Моисеев, теоретичен шеф на Института за галактическа политика. „ Да, има ракета, която сме тествали най-малко един път. Тя е в положение да доближи ниско летящи спътници. Но има хиляди от такива спътници, а ние имаме единствено десетки такива ракети “, споделя той.

Моисеев също по този начин позволява боен отговор на Съединени американски щати, даже в случай че съветската войска смъкна търговски спътници. „ Американците ще поясняват това като военна офанзива. В същото време техните спътници са по-мощни от нашите, просто по този начин се случи. Следователно, в случай че свалим и един американски спътник, те ще смъкват няколко наши. Следователно този набор от проблеми би трябвало да се взема решение по различен метод, а не в космоса “, предизвестява Моисеев.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР