Руското посолство у нас нагнетява напрежение, като неправомерно е затворило

...
Руското посолство у нас нагнетява напрежение, като неправомерно е затворило
Коментари Харесай

Горан Благоев: Руското посолство нагнетява напрежение, затваряйки храма „Св. Николай Мирликийски“ в София

Руското посолство у нас нагнетява напрежение, като непозволено е затворило вратите на храм „ Св. Николай Мирликийски Чудотворец “, съобщи журналистът Горан Благоев  съобщи пред БНР.

Църквата беше затворена от съветското посланичество, откакто в края на предходната седмица архимандрит Васиан (Змеев) и още двама негови сподвижници бяха експулсирани от страната. Васиан беше посочен от ДАНС като опасност за националната сигурност. Посолството на Москва у нас изрази отвращение, а храмът беше затворен. Вчера пред него се събраха жители, които оставиха цветя и желаеха да бъде отворен.

Каквото  и да се случва с предстоятеля на храма, няма съображение да се стопира богослужебният живот. Там служат и двама български свещеници. Целта е да се нагнетява напрежение в българското общество и да се всява ново разделяне. Вместо да даде пояснения, съветското посолство избира да размахва пръст и да се заканва “, съобщи Благоев, който е и историк с оповестени книги за църквата.

От идването на Васиан Змеев през 2018 година българо-македонските църковни връзки започнаха да навлизат в цялостен ступор, означи още Горан Благоев.

„ Значение има и въпросът с признаването самостоятелността на Македонската черква. Цариградският патриарх я призна от дълго време. Българската черква към момента има едни витиевати формулировки. Тук също би трябвало да търсим дългата ръка на Москва “, изясни той.

Ако е вярна информацията, която се прокрадна тихомълком, че от 1997 година храмът е към съветското посолство, това е един доста забавен проблем, счита Горан Благоев.

„ Защото става въпрос за църковна благосъстоятелност към конструкция, обвързвана с държавна власт, а ние чухме, че Митрофанова сподели, че църквата е отделена от страната. Дори храмът още веднъж да е станал благосъстоятелност на съветското посолство през 1997 година, каквато е бил до 30-те години на ХХ век, нищо не пречи да бъде отворен за богослужебна активност. “ 

Големият проблем е, че Българската черква работи малко като разпасана команда, Светият синод е абадикирал от ролята си, означи Благоев.

Може да се окаже, че Васиан Змеев има задоволително информатори във високите етажи на Българската православна черква. А и вижте реакциите на част от митрополитите, които са в унисон с съветските ползи. Надявам се да има депутати, които да зададат въпроси на ръководителя на ДАНС по тази тематика. Какво се прави във връзка с българите, които са проводници на съветско хибридно въздействие, в това число и в църковните среди? “, попита историкът.

Благоев коментира и изявлението на Делян Пеевски, че ще се търси в допълнение финансиране за Руската черква.

„ Това са цялостни смешки. Последното нещо, от което има потребност Руската черква, е в допълнение финансиране. Това е трупане на политически дивиденти “, изясни Благоев.

„ Руската патриаршия ще се опита да неглижира случая. Имам неприятно предусещане, че може Васиан Змеев да се върне на бял кон. При промяна на политическата власт нещата могат да се обърнат„, предизвести Горан Благоев.

„ Едва ли не в името на бротолюбието би трябвало да поносим всеки разузнавач да си разиграва коня “, заключи той.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР