Руското нашествие в Украйна е поставило българското селско стопанство пред

...
Руското нашествие в Украйна е поставило българското селско стопанство пред
Коментари Харесай

Държавно подпомагане спасило стотици земеделски стопанства след войната в Украйна

Руското настъпление в Украйна е сложило българското селско стопанство пред съществени провокации поради невижданото повишаване на съществени индустриални запаси – сила, торове, фуражи, неустановеност на земеделските пазари, като рецесията в допълнение е влошила обичайна ниска ликвидност на дребните стопанства у нас. Това споделя министърът на земеделието Явор Гечев, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Ако страната не беше подхванала ограничения за подкрепяне на земеделците и животновъдите със схемата за държавна поддръжка на „ ликвидността на земеделските стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “, то голям брой от тях са щели да банкрутират, което пък да сложи под риск стабилността на веригата за доставки на храни, като по този начин заплаши и продоволствената сигурност на страната, акцентира служебният аграрни министър.

За да се оправи с отрицателните последствия от съветската експанзия, Министерството е създало изключителна спешна мярка за държавна помощ за да компенсира повишените разноски на стопаните. Така за интервала, в който са одобрявани заявките за държавна помощ – от 1 до 16 септември 2022 година, са признати 37 042 заявки за държавно подкрепяне, като близо 36 хиляди са били възможни и са получили помощ. Заради интереса към помощта, обаче, голям брой стопани се обръщат към Министерството с молба да бъде отворен нов прозорец за подкрепяне, като през ноември е открит подобен, и за интервала от 14 до 18-ти ноември са признати още 520 заявки от стопани, а 488 от тях – подкрепени.

Също по този начин, сумите, получени от някои аграрни стопани, са редуцирани до тавана в в началото утвърдената скица за подкрепяне – 62 хиляди евро на дружество. Този таван, обаче, не разрешава по-големите стопанства в засегнатите браншове да бъдат обезщетени съответно за увеличените разноски за обработването на аграрни земи и развъждането на животни, което ги слага в по-неблагоприятна позиция по отношение на по-малките стопанства. Така съгласно инструкции на Европейска комисия от 28.10.2022 година таванът за подкрепяне бива вдигнат до 250 хиляди евро, а след това бива променен и нотифицираният бюджет на схемата, който доближава 426 млн. лева, като секторът за отглеждане на животни бива подкрепят с 204 млн. лева, а растениевъдство – с 222 млн. лева

В бранш „ Животновъдство “, във всички подкатегории – за млечни крави, овце, биволи и кози обвързаната поддръжка скача със сума сред 4 и 19 лева на глава животно, а в „ Растениевъдство “ държавната помощ за развъждане на лозя, ориз, черупкови плодове, салати, маруля, бамя, тютюн и тиквички скача с от 1000 до 6000 лева./ха. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР