Руското Министерство на външните работи поиска от НАТО официално“ да

...
Руското Министерство на външните работи поиска от НАТО официално“ да
Коментари Харесай

НАТО отхвърли искането на Русия да се откаже от Украйна. Руски кораби блокират 70% от водите край Крим

Руското Министерство на външните работи изиска от НАТО „ публично “ да отдръпна решението си от 2008 година, с което се дава късмет за бъдещо присъединение на Украйна и Грузия към алианса. Позицията на Москва беше отхвърлена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, оповестяват международните организации.

„ В интерес на европейската сигурност е належащо публично да се анулира решението на срещата на високо ниво на НАТО в Букурещ от 2008 година, което отваря вратата за присъединение на тези две страни, граничещи с Русия “, написаха от съветското външно ведомство. В позицията на съветските управляващи се упорства още алиансът да не организира военни образования наоколо до границата им, както и за „ постоянен разговор “.

„ Отношенията на НАТО с Украйна ще бъдат решени от 30-те страни членки на алианса и от Украйна и от никой различен. Ние не можем да приемем, че Русия се пробва да откри още веднъж една система, в която огромни сили като Русия имат сфери на въздействие, където те могат да управляват и да вземат решение какво да вършат другите членове “, съобщи Столтенберг по въпроса.

В последните седмици напрежението сред НАТО и Русия ескалира, поради скупчването на по границата с Украйна. От алианса пък организираха серия от, в които се включиха и американски военни кораби. Ситуацията стана мотив за провеждането на на Съединени американски щати и Русия – Джо Байдън и Владимир Путин.

Европейската комисия също реагира по тематиката. В петък, по време на среща с новия, председателката на комисията Урсула фон дер Лайен сподели, че блокът ще реагира при положение на нахлуване от страна на Русия. Тя добави, че „ експанзията би трябвало да има цена “.

В същото време от украинския флот излязоха с позиция, съгласно която Русия е блокирала 70% от Азовско море в региона на нелегално анексирания полуостров Крим, заяви ДПА. Според украинските военни се готви образование наоколо до украинските пристанища в Мариупол, Бердянск и Геническ.
Руският ботуш по границата Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР