Руско-украинска война ПолитикаЛавров: Ако има Трета световна война, ще е

...
Руско-украинска война ПолитикаЛавров: Ако има Трета световна война, ще е
Коментари Харесай

Европейският съюз изключи ВТБ и още 6 банки от SWIFT

Руско-украинска война ПолитикаЛавров: Ако има Трета международна война, ще е ядренаПолитикаПутин загуби основен съдружник в Европейски Съюз
Европейският съюз публично изключва седем съветски банки от платежната система SWIFT – осведомителната система в основата на световните транзакции. Действията на Блока са част от глобите против Русия поради офанзивата ѝ към Украйна, се споделя в формалното решение на Европейски Съюз. Списъкът с банките е оповестен в Официалния вестник на Блока.

На въпросните седем банки се дават 10 дни за преустановяване на техните SWIFT интервенции. Това ще даде на SWIFT и други оператори къс временен интервал за използване на мярката, като по този метод да се смекчат възможните негативни въздействия върху предприятията и финансовите пазари в Европейски Съюз.

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз изясни пред Reuters, че банките в неговия лист са определени въз основа на връзките им с съветската страна. Силно усещане прави, че в листата на Европейския съюз не участват най-голямата банка в Русия „ Сбербанк “, както и „ Газпромбанк “. Двете финансови институции са главните канали за заплащания на съветски нефт и газ, които европейските страни към момента купуват от Русия макар спора.

По думите на представителя на Европейски Съюз не е допустимо просто да се разрешат транзакции, свързани с силата, и да се изключат други, защото SWIFT не е в положение да прави разлика сред типовете заплащания. Служителят добави, че тези две банки въпреки всичко са били обект на други ограничения.

В формалното си известие Европейската комисия написа, че

В взаимозависимост от държанието на Русия Комисията е подготвена да добави още съветски банки в къс период “.

Въпреки неналичието на двете банки в листата глобата е тежка за съветската стопанска система. За нея се споразумяха Европейският съюз, Съединени американски щати, Англия и Канада в събота, макар че в оня миг не споделиха кои банки ще бъдат наранени.
Кои са банките?ВТБ - втората по величина съветска банкаОткрытиеНовикомбанкПромсвязьбанкАКБ РоссияСовкомбанкВнешторгбанкДруги
Освен изключването на банките от SWIFT Европейският съюз публично забрани да се изнасят, продават и доставят на Русия банкноти в евро.

Слага се край и на взаимоотношението - посредством вложения или присъединяване – с Руския фонд за директни вложения. Това бе и фондът, отговарящ за маркетинга и продажбите на съветската ваксина против Коронавирус – Sputnik V.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР