Руско-украинска война ФинансиЯдреният“ вариант: какво е SWIFT и готов ли

...
Руско-украинска война ФинансиЯдреният“ вариант: какво е SWIFT и готов ли
Коментари Харесай

Кредитният рейтинг на Русия се срина до статут „боклук“

Руско-украинска война Финанси„ Ядреният “ вид: какво е SWIFT и подготвен ли е светът да заплати отрязването на РусияПолитикаБългария е засилила защитата в обектите от национална сигурност
Нахлуването на Русия в Украйна отприщи вълна от наказания против Москва, а в петък последваха корекции в кредитния рейтинг на страната. S&P го намали до статут „ отпадък “ (високорисков кредитен рейтинг), а Moody`s към този момент го преразглежда с алтернатива също да го окачестви по този метод, предава Reuters. Опасенията са и в посока Украйна, която надали ще може да изплаща държавния си дълг през идващите години.

Новините не са изненадващи на фона на разтърсванията от последните дни. Нахлуването на Русия в Украйна се дефинира като най-голямата военна офанзива в Европа след Втората международна война, донесла строги западни наказания против Москва. Все по-сериозно се обмисля и изключването на ръководената от Владимир Путин страна от системата SWIFT (б.р. – вижте тук за какво отрязването на Русия би довело до тежки стопански последствия освен за нея, само че и за Европа и огромните стопански системи като Съединени американски щати и Германия).

S&P намали дълготрайния кредитен рейтинг на Русия в задгранична валута до „ BB+ “ от „ BBB- “ и предизвести, че може да намали още рейтингите, откакто получи повече изясненост по отношение на макроикономическите последствия от глобите.

Според нас глобите, оповестени досега, могат да доведат до обилни отрицателни последствия за способността на съветския банков бранш да работи като финансов медиатор за интернационалната търговия “, показват от S&P.

Агенцията понижи и рейтинга на Украйна до „ B- “ от „ B “.

Русия към този момент има рейтинг с „ капиталов клас “ Baa3 от Moody`s и равностоен „ BBB- “ от Fitch с помощта на това, че има едно от най-ниските равнища на дълг в света от едвам 20% от Брутният вътрешен продукт и близо 650 милиарда $ валутни запаси.

Преразглеждането обаче би намалило този рейтинг до по-рисковата категория „ отпадъци “ или подинвестиционен клас.

Решението за преразглеждане на рейтингите отразява отрицателните кредитни последствия за кредитния профил на Русия от наложените спомагателни и по-строги наказания “, се споделя в изказване на Moody`s.

Обикновено прегледите на суверенния рейтинг може да лишават месеци, само че този път евентуално това ще случи по-бързо.

Moody`s съобщи, че решението ѝ ще вземе поради мащаба на спора и тежестта на спомагателните западни наказания, които към този момент засегнаха някои от най-големите съветски банки, военния експорт и членовете на най-близкото обграждане на президента Владимир Путин.

Агенцията добави, че също по този начин ще претегли степента, до която забележителните валутни запаси на Русия са в положение да смекчат разстройствата, произлизащи от новите наказания и продължителния спор.

„ Moody`s ще се опита да завърши прегледа, когато тези кредитни последствия станат по-ясни, изключително след очертаването на въздействието на по-нататъшните наказания през идващите дни или седмици “, се споделя в известието.

Moody`s също по този начин сложи рейтинга на Украйна, който към този момент е „ B3 “ на обзор за намаление.

Fitch обаче не изчака и неотложно пристъпи към понижаване на рейтинга си за Украйна с цели три степени до „ CCC “ от „ B “. От там изясняват:

Има огромна възможност от нескончаем интервал на политическа неустойчивост, като промяната на режима е евентуална цел на президента Путин, което ще сътвори нараснала неустановеност в политиката и евентуално също по този начин подкопавайки желанието на Украйна да изплати дълга си “.

Moody`s също предизвести, че тежък спор може да сложи Киев в усложнение да изплаща задълженията си.

Scope, по-малка европейска рейтингова организация, пресметна, че украинският държавен дълг може да скочи над 90% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година от сегашните към 50%.

Международният валутен фонд изследва всички благоприятни условия за подкрепяне на Украйна с спомагателна финансова поддръжка, сподели неговият началник Кристалина Георгиева.

Руската централна банка укрепи банковия си бранш с милиарди спомагателна валутна и рублова ликвидност, до момента в който държавното управление настрана даде обещание цялостна поддръжка за засегнатите от наказания компании.

Това не е първият път, когато рейтингът на Русия пада до „ отпадък “. Moody`s и S&P започнаха сходни стъпки при започване на 2015 година, откакто анексирането на Крим и сривът на цените на петрола провокираха валутна рецесия в рублата.

Има „ съществени опасения “ по отношение на способността на Русия да ръководи разрушителното влияние на новите наказания върху нейната стопанска система, обществените финанси и финансовата система, заяви Moody`s в петък.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР