Руско-Турската война от 1877 г. вероятно е първата широко отразена

...
Руско-Турската война от 1877 г. вероятно е първата широко отразена
Коментари Харесай

„Брейкинг нюз“ по време на Руско-Турската война

Руско-Турската война от 1877 година евентуално е първата необятно отразена от пресата война, която акцентира ролята и значимостта на военните репортери. Те са не по-малки звезди от генералите на двете армии и сходно на тях разполагат с персонална свита кочияши, коняри, готвачи. В миг, в който новините се предават по телеграф – също както през днешния ден – е от значително значение пръв да предадеш информацията. В земите на днешна България се стича цветът на тогавашната публицистика, само че ние рядко попадаме в центъра на вниманието, а когато това става, нормално е с екзотично оперение.

 По това време подем бележат и илюстрованите издания. Близо до театъра на военните дейности има и художници, които изпращат зарисовки от фронта, а на място гравьорите дообработват, доукрасяват и от време на време даже си измислят.
Заглавието на кино лентата „ Брейкинг нюз “ е ненапълно иронично, поради какъв брой време е било нужно, с цел да доближи информацията до публиката през 19 в., само че и универсално.
Филмът чертае облика на войната и се вглежда в бележките под линия, засягащи нас и историята ни.

Важен подробност с отношение към днешната медийна реалност е фактът, че предаването на една дума по телеграфа е коствало 35 цента по тогавашен курс. Представете си какъв брой е коствал един обстоен репортаж от събитията.

Чуйте описа на Асен Владимиров, сценарист, режисьор и продуцент на кино лентата „ Брейкинг нюз “.

Снимки: sbj-bg.eu
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР