Руският сериал Бригада“ със сигурност показва една малко по-различна московска

...
Руският сериал Бригада“ със сигурност показва една малко по-различна московска
Коментари Харесай

Кой вдъхнови руския сериал „Бригада“ в московската организирана престъпност

Руският сериал „ Бригада “ сигурно демонстрира една малко по-различна московска действителност на проведената престъпност. Алексей Сидоров прави същински шедьовър и въпреки на моменти да виждаме, че самата „ Бригада “ не свети с големи резултати, можем да признаем, че огромна част от актьорите ще съумеят да основат една добра и качествена история, показваща натурализъм и много настоящи подиуми – сериалът продължава да е настоящ и до през днешния ден и ясно да показва развиването на съветската мафия по време на 90-те години на предишния век.

Да, по някакъв метод откриваме и някаква по-възвишена романтизация и представянето на злодеите като ангели, само че както към този момент сме чували, няма ангели в пъкъла. И това ни кара да обърнем внимание на основният воин, който критиците разказват като неофициалния Саша Белов. Възможно е Алексей Сидоров да е грабил с цялостни шепи от неговия живот и като цяло да се е постарал да го направи доста тъкмо. Все отново дано забележим и кой тъкмо е същинския архетип на Саша Белов – Сергей Иванович Тимофеев.

Същият е роден на 18 юли 1955 година в село Клин. Руснак по народност, Сергей учи и работи като водач на трактор в локалното Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Неговата същинска пристрастеност се оказва спорта, като още в учебно заведение се занимава с повдигане на тежести и гимнастика. През 1973 година получава повиквателна за армията и служи в по този начин наречения първокласен Кремълски полк. През 1875 година Тимофеев отпътува за Москва със собствен съученик и се настанява в общежитие в Орехово-Борисова зона. Там работи в департамента по механика.

Москва дава доста повече благоприятни условия и откакто има физика, Сергей се насочва към ръкопашния пердах и западните бойни изкуства. Освен тази пристрастеност, открива и първата си брачна половинка, с която заживява незабавно след сватбата. Освен работа като монтьор, стартира да се занимава с частни таксита, които обаче не носят някакви съществени доходи. В средата на 80-те години се среща със своята евентуална бригада – локалните пънкари от Орехово, които стартират да вършат имитации на всичко, което могат да намерят.

Новият бизнес носи средства, само че и врагове. Полицията стига по стъпките на Тимофеев и през 1989 година е арестуван от управляващите. Причината е, че има спор с бригада дърводелци и представители на Азербайджанската диаспора в Москва. Въпреки всички настоявания за задържането и изпращането в затвор, проверяващият Владимир Новиков отхвърля да стартира дело, защото употребява единствено доказателствата за този случай.

Освобождаването разрешава на Сергей да постави ръка на всички таксита в града, частни водачи на камиони, автокрадци и други специфични фрагменти в покрайнините на Москва. Влиянието му и реномето измежду локалните пънкари продължава да се покачва, неговият по-малък брат Иванич ще поеме контрола на част от групите и ще оказва помощ за по-добрата работа.

Москва се трансформира бързо, а с нея и управниците. Горбачов пуска специфичен закон за коопериране и Тимофеев ще побърза да сътвори своя група за помощ на властта, построена напълно от някогашни млади спортисти. Крайният резултат е, че властта ще получи единствено проблеми – Тимофеев ще се занимава напълно с рекет, а той самият ще се радва на нов прякор „ Силвестър “. Кръщават го по този начин, тъй като по това време се интересува от холивудски филми и прави оценка филмите на Сталоун.

Организацията се разраства и с нея идват първите проблеми с чеченците. Пазарът на южното пристанище е апетитна хапка и постоянно се стига до конфликти. Кавказците също имат своите искания и Силвестър ще бъде заставен да се срещне с чеченците и да договаря за коопериране и определяне на надзор. Ако си спомняте историята на Бригада, същото се случваше и в този сериал, най-малко в първите няколко епизода на сериала.

Съюзът с друга група на Сергей Михайлов (Мика) разрешава на Тимофеев да работи и диша малко по-спокойно.

През 1989 година Тимофеев, Михайлов, Виктор Аверин (Авера) и Евгени Люстарнов (Люстрик) са арестувани за изнудване на фондова корпорация. Тъй като законът няма никакви доказателства за груповият напън, единствено Тимофеев отива в пандиза и лежи там до 1991 година Някои настояват, че е излязъл по-рано, тъй като е полагал труд.

Веднъж откакто е на независимост, Тимофеев основава своя лична престъпна конструкция. Научил е урока за орташкото месо и стартира да избира единствено особено тествани фрагменти. Отново за малко време съумява да навлезе в пазара на своите противници в Южна Москва. Неговите обекти включват кафенета, заведения за хранене, нощни клубове и протекция на някои от по-крупните предприемачи. В следствие доста от тях ще признаят, че са били пандизчии на мафиота.

Неговата незаконна група ощетява останалите и скоро стартира една предстояща гангстерска война. С помощта на рушвети, същият кадър се издига до върха и се нарежда в един от най-високите кръгове на въздействие. В един миг групировката стартира да работи с организацията на Солнцево, която дава още преимущества за борба с останалите етнически групи в Москва.

Странното е, че като московски кръстник на проведената престъпност, той постоянно употребява услугите на други групи и заменя територии. Успява да приватизира имоти от летището в Домодедово, също по този начин се снабдява с металургичен бизнес и дялове от други промишлености. В един миг става прекомерно авторитетен и набиващ се на очи, макар опитите му да бъде малко по-невидим.

През 1992 година се дами за Олга Жлобинская и получава израелски паспорт. Олга ще стане шеф на Московска Търговска банка и Борис Березовски ще вкара цялата комерсиална конструкция на всички автомобилни съветски фондове. Банката забавя заплащанията на Березовски. През 1994 година Силвестър към този момент е в спор с много други играчи на бойното поле в Москва, в това число и с етническите. Поема контрола на съвсем всяка една банка, премахвайки пречките пред себе си.

Тимофеев стартира да се вълнува и от петролния бизнес, тъй като там се появяват спорове с водача на Партията на Атлетите на Русия. Отари Квантрисшвили отхвърля да даде своята рефинерия и на 5 април 1994 година е убит в главата от снайпер. Всички направления водят към Силвестър, който по това време има качествата да намира верните хора за тази интервенция.

През лятото на 1993 година Силвестър лети до Съединени американски щати и се среща с Япончика. Твърди се, че тогава получава благословията да управлява всичко в Москва. Мнозина отхвърлят тази история, само че журналистът Андрей Константинов показва, че през юли 1994 година Иванков е имал различия с Тимофеев, което води до проблеми в Орекховската формация за контрола на опиатите в Москва. Същото показват и някои други вестници, които удостоверяват, че Силвестър би трябвало да поеме контрола на нарко бизнеса в Москва.

Леонид Ройтман – кадър на американска, украинска и съветска формация – дава изявление и признава, че Тимофеев е бил в Съединени американски щати. Там е имал неприятна среща с Иванков, която приключва с решението му за ликвидиране. Срещата се случва във Филаделфия и за благополучие на жертвата, някой съумява да вразуми Иванков, преди да се премине към дейности.

На 7 юни 1994 година избухва кола бомба до автомобила на Березовски. Експлозията убива водачът му, а той самият е в болница. Скандалът се нарежда в медиите и скоро Елцин издава заповед за следствие на Московската Търговска Банка, която връща назад фондовете му. На 14 юни 1994 година Олга Жлобинская и няколко индивида от групата на Тимофеев са арестувани. На 17 юни избухва бомба пред офиса на Обединена банка, чийто основен акционер е и участник в ЛогоВаз. По това време се твърди, че преди септември 1994 година Силвестър разполага с бригада от най-малко 80 боеца и килъра.

 Сергей Тимофеев

На 13 септември 1994 година в 7 часа Тимофеев умира от детонация в персоналния си Mercedes-Benz. Возилото публично било благосъстоятелност на предприемача Андрей Бокарев, а самата кола не е била бронирана. Твърди се, че е взривен с бомба, сложена на радиото на автомобила (още една сцена от Бригада). Някои от доближените на мафиота остават на мнение, че бомбата е сложена на автомивката. Според информация на ФБС, някой слага с магнит спомагателни 400 грама от тротил. Експлозията става незабавно откакто Тимофеев подвига телефона. Останките от мобилния уред са открити на към 11 метра от ударната вълна.

Убийството на Силвестър слага и цялата организация в капан. Никой не подозира и в никакъв случай не е подозирал, че този човек може да бъде погубен, макар многото врагове. Някои източници показват, че поръчката е направена от Япончик. Други настояват, че е погубен от организацията „ Бяла стрела “. Екстрадацията на Марат Полянски – персоналният телохранител на Силвестър – ще пристигна с още едно изказване. Гардът е на мнение, че причинителят е Буторин и той не един път се е заканвал. Братът на Тимофеев живее малко по-дълго – до 2008 година Твърди се, че умира при пожар на личния си апартамент, само че малко на брой имат вяра на това.

Снимки: Webcafe

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР