Руският президент Владимир Путин заяви днес, че очаква китайският му

...
Руският президент Владимир Путин заяви днес, че очаква китайският му
Коментари Харесай

Путин очаква китайския президент на държавно посещение напролет

Руският президент Владимир Путин съобщи през днешния ден, че чака китайският му сътрудник Си Цзинпин да направи държавно посещаване в Русия напролет на идната година, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че такава аудиенция би била обществен израз на взаимност от страна на Китай на фона на буксуващата съветска военна акция в Украйна.

Във встъпителното си послание по време на видеоконференция с присъединяване на двамата водачи, излъчена по съветската държавна телевизия, Путин сподели: " Ние Ви чакаме, уважаеми господин Председател, скъпи приятелю, чакаме Ви идната пролет на държавно посещаване в Москва. " Тази аудиенция ще " покаже на света какъв брой близки са руско-китайските връзки ", акцентира той.

В своето ревю, което продължи към осем минути, Путин съобщи още, че връзките сред Китай и Русия получават все по-голяма значителност като стабилизиращ фактор. Той сложи като цел задълбочаването на военното съдействие сред двете страни.

От своя страна китайският президент изрази подготвеност да ускори стратегическото съдействие с Русия на фона на " сложното състояние " в света като цяло.

Отношенията сред Русия и Китай, които и двете страни дефинират като партньорство " без граници ", получиха голямо значение след началото на войната в Украйна на 24 февруари. Докато Западът наложи невиждани наказания на Русия поради нашествието й в прилежащата страна, Китай не осъди нейната военна акция, а вместо това акцентира какъв брой нужен е мирът, отбелязва Ройтерс.

Износът на съветски енергоносители за Китай се усили доста след началото на войната. Сега Русия е най-големият снабдител на нефт за Китай.

В същото време Пекин внимава да не дава на Москва директна материална поддръжка, с цел да не си навлече наказания от страна на Запада, показва Ройтерс.

На среща на високо ниво в Узбекистан през септември съветският президент призна основателността на безпокойствата на китайския си сътрудник във връзка със обстановката в Украйна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР