Руският президент Владимир Путин за първи път коментира бягството от

...
Руският президент Владимир Путин за първи път коментира бягството от
Коментари Харесай

Путин за избягалия от Русия Чубайс: Вече се казва Моше Израилевич. Не разбирам защо избяга

Руският президент Владимир Путин за първи път разяснява бягството от Русия на някогашния си специфичен представител Анатолий Чубайс по време на стопански конгрес във Владивосток.

Чубайс е най-високопоставеният съветски чиновник, напуснал страната от началото на войната.

" Не разбирам за какво го направи. Той избяга. Показаха ми фотоси, на които той към този момент не е Чубайс, а някакъв Моше Израилевич, който живее някъде там ", съобщи Путин.

Веднага по-късно той даде и допустимо " пояснение " за дейностите на дългогодишния си съмишленик.

" Може би това се дължи на обстоятелството, че в структурата, която той оглавяваше дълги години " Роснано ", протичат комплицирани процеси и там има огромна дупка, голяма финансова дупка. Големи неналичия. Възможно е Чубайс да се е страхувал, че това ще докара до " наказателни каузи ", съобщи Путин.

През октомври 2022 година, шест месеца след напускането на Чубайс, в Русия е формирано наказателно дело за заграбване на 50 млн. $ от държавната корпорация " Роснано ". Името на Чубайс не се загатва във връзка със случая, само че нейният представител съобщи, че компанията, дружно с ФСБ, Министерство на вътрешните работи и Генералната прокуратура, продължава да работи за " компенсиране на вредите, нанесени на компанията през капиталовия интервал 2010-2020 година " Чубайс оглавяваше " Руснано " от 2008 до 2020 година

Анатолий Чубайс се отдръпна от поста специфичен представител на съветския президент по въпросите на устойчивото развиване и напусна страната през март 2022 година, след пълномащабното навлизане на Русия в Украйна. Съобщава се, че е живял в Кипър и е получил документи за репатриране и поданство в Израел.

През 90-те години на ХХ век Чубайс е един от най-високопоставените чиновници в Русия. В разнообразни интервали той оглавява президентската администрация, бил е заместник-председател на държавното управление в двете администрации на Борис Елцин и Виктор Черномирдин, както и ръководител на Държавния комитет за ръководство на държавната благосъстоятелност. Автор е на приватизационната стратегия на страната.

Името на Чубайс се свързва с възхода на политическата кариера на Путин през 90-те години на ХХ век. Съобщава се, че с помощта на него бъдещият президент получава работа в администрацията на Борис Елцин. Скоро Путин става шеф на ФСБ и наследява президентския пост. Чубайс не е коментирал напускането си и възможната си емиграция.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР