Руският президент Владимир Путин се срещна с група лидери на

...
Руският президент Владимир Путин се срещна с група лидери на
Коментари Харесай

Путин обсъди с африкански лидери мирни планове за Украйна - само за да ги отхвърли

Руският президент Владимир Путин се срещна с група водачи на африкански страни, които бяха на посещаване в Русия в търсене на " път към мира " в Украйна. Срещата обаче завърши без забележим прогрес, а съветският държавен глава показа цялостен лист с аргументи за какво не харесва предложенията за мир.

Седем африкански водачи от Коморските острови, Сенегал, Южна Африка, Замбия, Египет и високопоставени пратеници от Република Конго и Уганда посетиха Украйна в петък, с цел да се опитат да оказват помощ за прекратяването на продължаващата близо 16 месеца война. А ден по-късно отпътуваха за Санкт Петерсбуг за среща с Путин по същия мотив.

Те се стремяха да реализират единодушие по редица " ограничения за създаване на доверие " сред двете страни в спора, само че предложенията им бяха нищожни и лишени от конкретика.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи след тричасовата среща, че мирният проект на африканците се състои от 10 детайла, само че " не е дефиниран на хартия ".

" Мирната самодейност, препоръчана от африканските страни, е доста сложна за осъществяване, мъчно е да се сравнят позициите, само че президентът Путин прояви интерес към разглеждането ѝ ", сподели Лавров.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи след срещата си с тях в Киев, че мирните договаряния би трябвало да включват изискването за изтеглянето на съветските сили от окупираните украински територии - нещо, което съгласно Русия не предстои на договаряния.

От своя страна, Путин оспори оферти африкански проект, който се основава на приемането на интернационално приетите граници на двете страни. Руският президент повтори позицията си, че Украйна и западните ѝ съдружници са почнали спора доста преди Русия да стартира нашествието си през февруари 2022 година

В познатия си дух той упрекна Западът за внезапното повишаване на цените на храните при започване на предходната година, което е засегнало изключително мощно Африка. Путин също по този начин упрекна и Киев за неналичието на каквито и да било договаряния за завършек на войната. Москва обаче нееднократно е заявявала, че мирът би трябвало да разрешава " нови действителности " и упорства да си присвои анексираните пет украински области.

Намесата на африканските водачи по този въпрос съпътства исторически тесни връзки на континента с Русия, които датират още от времето на Студената война, когато Съветският съюз поддържа техните антиколониални битки. Африканската мирна задача идва в миг, в който Украйна стартира контраофанзивата си за изтласкване на силите на Кремъл от окупираните територии, употребявайки своите нови западни оръжия.

Шансовете за мирни договаряния в Украйна все още обаче наподобяват дребни, защото двете страни не престават да заемат внезапно разнообразни позиции. В края на февруари Китай също показа свое лично предложение за мир, което беше отхвърлено.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР