Руският президент Владимир Путин обвини Украйна и западните ѝ съюзници,

...
Руският президент Владимир Путин обвини Украйна и западните ѝ съюзници,
Коментари Харесай

Путин обвини Запада, че иска руснаците „да се избиват помежду си“

Руският президент Владимир Путин упрекна Украйна и западните ѝ съдружници, че желаят руснаците да се " избиват между тях " по време на метежа на наемниците от групата " Вагнер ", които зашеметиха страната с прекратения си поход към Москва през уикенда, съобщи Агенция Франс Прес.

В първото си послание към нацията след отдръпването на бунтовниците Путин съобщи, че е издал заповеди за отбягване на кръвопролитията, и амнистира бойците от " Вагнер ", чийто бунт се трансформира в най-голямото предизвикателство за двугодишното му ръководство.

" От самото начало на събитията по моя заповед бяха подхванати ограничения за отбягване на огромни кръвопролития ", сподели Путин в телевизионно послание, като благодари на руснаците за техния " национализъм ".

" Точно това братоубийство желаеха враговете на Русия: и неонацистите в Киев, и техните западни настойници, и всевъзможни национални предатели. Те желаеха съветските бойци да се избиват между тях ", сподели Путин.

Путин също по този начин благодари на чиновниците си по сигурността за работата им по време на въоръжения бунт по време на среща, в която взе участие и министърът на защитата Сергей Шойгу.

" Гражданската взаимност сподели, че всяко изнудване, всеки опит за образуване на вътрешни вълнения е жертван на крах ", сподели Путин.

Той добави, че бойците от " Вагнер " могат да изберат дали да се причислят към съветската войска, или да заминат за Беларус, или даже да се върнат по домовете си.

" Днес имате опция да продължите да служите на Русия, като сключите контракт с министерството на защитата или с други правоохранителни органи, или да се върнете при фамилията и околните си... Който желае, може да отиде в Беларус ", сподели Путин в обръщението си.

По-рано шефът на " Вагнер " Евгений Пригожин отбрани прекратения си бунт като опит да избави наемническия си отряд и да разкрие неуспехите на съветското военно управление, само че не и да смъкна от власт управлението в Кремъл.

Във Вашингтон представителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби съобщи, че публични лица наблюдават " доста деликатно " разтърсванията в Русия.

" Имахме и успяхме да проведем в действително време - по дипломатически канали - диалози с съветски публични лица по отношение на нашите опасения ", сподели той.

От Държавния департамент обаче обявиха, че дипломат Лин Трейси в Москва се е свързала с съветски публични лица, " с цел да повтори това, което казахме обществено - че това е вътрешен съветски въпрос, в който Съединените щати не вземат участие и няма да вземат участие ".

Сраженията продължиха в Украйна, където силите на Киев означиха нови победи в борбата си за изтласкване на съветските войски от източната и южната част на страната.

Пригожин в аудиопослание съобщи, че метежът му има за цел да предотврати разформироването на силите на " Вагнер ", и се похвали, че лекотата, с която те са напреднали към Москва, разкрива " съществени проблеми със сигурността ".

" Отидохме, с цел да демонстрираме митинга си, а не с цел да смъкваме властта в страната ", сподели Пригожин и се похвали, че хората му са " блокирали цялата военна инфраструктура ", в това число въздушните бази, по маршрута си към точка, намираща се на по-малко от 200 км от Москва.

Късно в събота, след посредничеството на беларуски водач Александър Лукашенко, Пригожин анулира настъплението и се изтегли от военната база, която хората му бяха завзели в южния град Ростов на Дон.

Пригожин съобщи, че Лукашенко му е предложил метод да резервира боеспособността на група " Вагнер ".

Необичайната поредност от събития в се преглежда в интернационален проект като най-сериозната рецесия в сигурността на Русия от десетилетия.

Централата на " Вагнер " в Санкт Петербург съобщи, че остава отворена за работа, а външният министър Сергей Лавров съобщи, че компанията ще продължи да работи в Мали и Централноафриканската република.

Длъжностни лица в Москва и във Воронежката област на юг от столицата анулираха " антитерористичните " изключителни ограничения за сигурност, наложени за да се защищити столицата от нахлуване на бунтовниците.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР