Руският президент Владимир Путин е майстор на спорта по джудо

...
Руският президент Владимир Путин е майстор на спорта по джудо
Коментари Харесай

Кой плаши повече инвеститорите: Пауъл или Путин?

Руският президент Владимир Путин е занаятчия на спорта по джудо и самбо и има черен пояс по карате, има нуклеарни оръжия и над 100 хиляди бойци по границата с Украйна, и от време на време заплашва Запада с " най-непредсказуемите и тежки " наказания, в случай че бъдат отхвърлени условията на Москва за сигурност. Ако се съди от последните придвижвания на световните пазари обаче вложителите са доста по-разтревожени от дейностите на шефа на Федералния запас Джеръм Пауъл, който няма такива атрибути, само че може да качва лихвените проценти.

Такива са заключенията на Кейти Мартин - редактор на " Файненшъл таймс " за финансовите пазари, която е работила също за " Уолстрийт джърнъл " и " Дау Джонс ".

Инвеститорите не пренебрегват напрежението към Украйна: рублата е отслабнала до 78.15 за един щатски $ против 74 при започване на годината. А доходността на държавните облигации в локална валута е скочила до над 9% - най-високата й стойност за последните шест години. Сериозен удар понесоха и акциите на съветските компании в отговор на опцията Европейският съюз и Съединените щати да употребяват нов набор от стопански наказания, с цел да убедят Русия да се изтегли от украинската граница.

Дори тези местни пазарни придвижвания обаче са относително скромни. И нямат нищо общо с реакцията от 2014-а след анексирането на Крим, когато глобите провокираха внезапен спад на рублата. Което, съгласно госпожа Мартин, значи, че огромна част от задграничните средства, напуснали Русия преди осем години, не са се върнали.

Всяка поява на геополитически стрес обаче следва една и съща логичност: валутите избавителни убежища, в частност японската йена и швейцарският франк, обичайно нарастват. Цената на американските държавни облигации се покачва, както и златото - класическо бягство към сигурни активи. Този път обаче нещата са разнообразни.

Йената и франкът поевтиняха към $, а златото завърши седмичната си търговия със загуба от 65 $ за тройунция - на 1791.53 $ за метала с незабавна доставка. Същевременно, котировките на щатските ДЦК се хлъзгат надолу.

Това постанова няколко пояснения. Едното е, че вложителите просто не имат вяра, че Русия ще нахлуе в Украйна. Другото е, че даже това да се случи, то няма да засегне световната стопанска система. 

Такова е мнението на Пол О`Конър - началник на поделението за вложения в композиция от активи в " Янус Хендерсън инвестърс ". В коментар за клиентите си през седмицата той показва, че " война в Украйна е голяма човешка покруса и източник на доста политическо напрежение, само че все пак то евентуално ще е местен спор с стеснен политически и боен напън отвън Русия и Украйна ".

О`Конър прибавя, че " инфлацията и Федералният запас са доста по-плашеща мощ ".

Действително, шефът на Федералния запас разклати фондовите тържища през тази седмица когато американската централна банка не промени лихвените си проценти, само че не изключи по-агресивна възходяща лихвена политика, с цел да укроти високата инфлация. Което обгръща изключително рядко срещаното покачване на лихвите с половин % и даже повече от четири лихвени нараствания през тази година. 

Акциите паднаха за следващ път. Базовият показател S&P 500 загуби 7% от пазарната си оценка през януари - най-слабият месец от март 2020-а, а високотехнологичният NASDAQ Composit - съвсем 12 %. Традицията да се купуват " падините ", която господства съвсем две години, пък умира. 

Щатският $ - другата избавителна валута, нарастна до 1.1150 едро, което несъмнено е реакция на политиката на Федералния запас. Доларовият показател, който следи придвижването на зелените пари към шест съществени търговски съперници, завърши седмичната си търговия с котировка 97.27 пункта - най-високата стойност от края на юни 2020-а. 

Руско-украинските събития, естествено, направиха сложното начало на годината още по-тежко. Ценовият напън на силата може да се окаже задоволително мощен, с цел да принуди Федералния запас към още по-ускорено отдръпване на паричната поддръжка за националното стопанство. По-високите енергийни цени могат също да депресират още повече корпоративните облаги. 

Междувременно, вложители и анализатори към този момент предизвестяват, че агресивен Федерален запас ще навреди на растежа.

Те се тревожат, че сходен акт може да провокира внезапно закъснение на стопанската система и даже криза. Дебатите по тематиката вървят надалеч преди американските парични стратези да проведат постоянното си заседание на 25 и 26 януари и да вземат решение за по-настъпателен прогресивен лихвен цикъл и за по-бързо евакуиране на признатите в отговор на пандемията стратегии.

Пауъл е безапелационен, че американската стопанска система е надалеч по-силна в сравнение с е била през 2015-а когато Федералният запас стартира да покачва лихвите. И че сегашният прогресивен лихвен цикъл няма да навреди на пазара на труда и на растежа.

Инвеститорите обаче виждат обезпокоително " заглаждане " на кривата на доходността на американските държавни облигации. Разликата в годишната възвръщаемост сред двегодишния и десетгодишния американски дълг падна под 75 базови пункта на 25 януари - най-малката от 28 декември 2021-а, само че завърши седмицата на 0.89 %. И риск от криза към този момент няма, а по-скоро нормализация на пазара. 

Мнозинството икономисти дефинират нарастването на лихвите до 2.5% като задоволително изискване за ограничение на икономическата интензивност. Други показват, че нивото от 3% ще потисне търсенето. 

Анализатори на " Дойче банк " и на " Голдмън Сакс " към този момент чакат пет лихвени покачвания през тази година, като първите три ще се случат до формалното заседание на паричния комитет на Федералния запас през юни. Те предвиждат, че американските централни банкери ще стартират да " вталяват " раздутия си до съвсем 9 трлн. $ баланс през юли, като спомагателни детайлности за скоростта на този развой ще бъдат показани през май. 

Главният изпълнителен шеф на най-големия световен паричен управител " Блек рок " - Лари Финк - предизвестява за риска от евентуална инверсия на кривата на доходността, в случай че Федералният запас направи прекалено бързи корекции на паричната политика, с цел да ограничи инфлацията. В исторически проект това е главен знак за идна криза през следващите една-две години. За финален път тя беше негативна (бел. ред. - с по-високи лихви на по-краткосрочните ДЦК) през 2019-а, но предизвиканата от ковид криза в Съединени американски щати продължи единствено две месеца и завърши през април 2020-а. 

Стратези на " Моргън Стенли " означават, че следеното през последните няколко дни " заглаждане " на кривата на доходността е провокирано от търсенето на пенсионните фондове на по-дългосрочни облигации. Те не се притесняват от криза и считат, че това е по-скоро функционалност на механически, а не на фундаментални фактори. 

" Джей Пи Моргън Чейз " пък обобщава, че " Пауъл към този момент няма да е благ човек ". 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР