Руският президент преживява период на упадък и влошаване - хоризонтът

...
Руският президент преживява период на упадък и влошаване - хоризонтът
Коментари Харесай

Валерий Соловей: Ситуацията е екзистенциално тежка – Западът ще приеме стратегията „острие срещу острие“

Руският президент претърпява интервал на крах и утежняване - хоризонтът му се приближава 

Септември беше спокоен месец – по-лошото занапред следва, споделя съветският историк и политически анализатор пред gordonua.com

Интервю на Дмитрий Гордон

-  След 7 месеца война, съгласно Вас, какво се случва с Русия в този момент?

- Много пъти съм казвал, още преди да стартира, това, което у нас назовават „ специфична военна интервенция “, че Русия ще стъпи на пътя на политическата злополука. И това няма да бъде единствено разрушение на режима. Катастрофата ще има общонационален темперамент и към този момент нямам никакви подозрения. Това ще бъде доста остра, огромна и трагична рецесия с доста съществени последици.
Тази рецесия в този момент се намира в началната си фаза и ще продължи доста дълго. Кризата ще излезе от рамките на въоръжения спор и следствията ще бъдат непредсказуеми. И тя беше стартирана от самата власт и персонално от съветския президент, не от Запада, не от Украйна, не и от НАТО. 

- Русия организира тези псевдореферендуми с ясна концепция: в този момент към този момент ще кажат, че тази територия в този момент е Русия и всеки, който се опита да я върне, ще получи нуклеарен удар. Но Украйна ще продължи да нападна, с цел да си върне тези области. И какво – ще има нуклеарна война ли?

- Отговорът на този въпрос желаят да знаят всички. Но това не е единствено политически въпрос, това е въпрос на живот и гибел в директния смисъл на този израз. Въпрос за живота и гибелта на прекалено много хора. Вие доста вярно характеризирахте логиката на Путин да бърза с тези референдуми. Но това е единствено част от проекта – да сътвори правна видимост за опцията да употребява нуклеарно оръжие. Защото съветската военна теория разрешава потреблението на нуклеарно оръжие за отбрана на личната територия. 
Втората част, несъмнено, е натискът върху Запада и върху Украйна да правят отстъпка. 
И аз не бих се самоуспокоявал с разсъждения от вида: „ Путин няма да го направи, тъй като не му е преференциално “. И 24 февруари не му беше преференциален. Той е направил доста неща, които не му бяха преференциални. Хората, които мислят и приказват по този начин не схващат, че Путин има желязна логичност, която се основава обаче на непознати за нас причини. Той се управлява от други съображения. 
И аз бих споделил, че това е патологична логичност и аз употребявам тази дума с медицински нюанс.

- И какво следва?

- Доколкото Западът напълно явно ще предприеме тактиката „ острие против острие “, за което няколко пъти предизвести съветското управление, то ние можем да се надяваме на две неща.
Първото, че Путин ще направи условно казано „ нуклеарна проява “. Да се надяваме, че тя, в случай че се случи въобще, ще бъде на някое пусто място – в Северния ледовит океан, Тихия океан, някъде.
И второто: в случай че бъде дадена такава заповед, тя, вероятно, да не бъде изпълнена. Аз наблягам – вероятно. Защото процедурата за потреблението на тактическото нуклеарно оръжие е механически комплицирана.
Искам да подчертая, че това не е „ чучело “. За страдание това е действителна опасност. И, доколкото знам, на Запад се отнасят към нея точно по този начин. Западът се пробва да минимизира рисовете и дружно с това схваща, че в случай че в този момент отстъпи, всичко реализирано с поддръжката за Украйна, ще бъде изгубено. Ето такава е обстановката – извънредно тежка. И дори освен политически, а и екзистенциално тежка.

- Но не мислите, че Западът ще отстъпи?

– Не. Изобщо. Нещо повече, знам, че американците са решили да нанесат на Русия военно проваляне. За това е предизвестен и Путин. И той желае да им покаже, че е по-силен. 
Това е логиката на Карибската рецесия, единствено че доста пъти по-тежка. Но американците са взели политическо решение, те имат консенсус и техният хайлайф е надъхан необратимо. 

- Какво става, съгласно Вас в главата на Путин? Какво е положението му?

- И едното, и другото, е доста неприятно. Извънредно неприятно. Той в този момент претърпява интервал на крах и утежняване. Това е обвързвано освен с този стрес, в който се намира от началото на войната, само че и с логиката на физиологичните процеси. Хоризонтът му се доближава. 
Това знае и неговото обграждане, то чака по кое време най-сетне той ще даде началото на този пренос, който е заречен: пренос в интерес на групировката на Патрушев. Неговото обграждане знае, че тези физиологични процеси въздействат напълно директно на вземането на решения, т.е. на адекватността на оценката на обстановката на вземането на решения.
Друг въпрос е, че този хайлайф, това обграждане страда от „ стокхолмски синдром “. 
Даже Патрушев, който считат за „ ястреб “ е бил срещу мобилизацията. Той я приготви, само че не беше склонен. Той вижда прекалено много опасности и прекалено много отрицателни последици. Военните също не бяха поддръжници на мобилизацията.
Даже силовата част от съветския хайлайф в този момент желае да стартира да се договаря с Украйна, даже и с цената на съществени отстъпки. И тези отстъпки са били обсъждани по време на съвещания с американците, само че те бяха от американска страна след украинското контранастъпление.

- И на какви отстъпки е била подготвена Русия?

- Обсъждани са доста неща. Фактически всичко, като се изключи Крим. Друг въпрос е имат вяра ли на тези приказки американците. Но това не е първият път, когато се вършат сходни сондажи. Първият е бил още преди да стартира всичко това, напролет, през май 2021 година. И сондажът е бил изработен от негов персонален, добър другар, доста непосредствен до него човек. 
Сега с това се занимава Николай Патрушев.
Но първият въпрос е: какво желае самият Путин? Готов ли е на тези отстъпки? 
А той не е подготвен.
Това, на което е подготвен Путин е закрепено с тези „ референдуми “: признаването на тези територии за част от Русия плюс още някои преимущества за Русия. Аз мисля, че става дума за това, което е обсъждано през март: извънблоков статут на Украйна и други сходни неща.
Но – още един път споделям, това е доста значимо – решенията взима единствено президентът, ръководейки се от логичност, която за нас наподобява все по-фантасмагорична и плашеща.

- И какво желае той, какво диктува тази логичност?

-  Той би желал да изиграе историята. Да я преиграе, започвайки през 2014 година. Затова, изключително след февруари 22-ра той фактически изиска да възвърне Съветския съюз, да възвърне едно пространство, което…

- Империята.

-Да, империята. Без, може би, без Прибалтика,  въпреки че той си е правил проекти по какъв начин да ги откъсне от НАТО. Иска да води диалог с НАТО като еднакъв, да дефинира разпоредбите в Европа. И Украйна беше първата крачка. И не е загадка, че през март, той малко съжаляваше за това, че стартира с Украйна.

- Съжалявал е? 

- Да, съжалявал. Защото погрешно е решил обстановката. Това, допускам, не е негова виновност. Вината най-вероятно е на хората, които са му давали информация. И които са го уверявали, че Украйна всеки миг ще рухне под тежестта на личните си неточности и закононарушения, а съветската войска ще бъде посрещната, в случай че не с песни и танци, то с самун и сол.
Но в този момент той е подготвен да сложи всички на ръба на злополуката. Само и единствено да не загуби той.

- Според Вас, вероятен ли е скрит план срещу Путин от по този начин наречения кремълски хайлайф? Или вероятен ли е всеобщ митинг, който да опустоши путинската власт?

- Масов митинг – не. Гледам по какъв начин върви мобилизацията. Вярно, че не провокира екстаз. Вярно, че има бягащи, в огромна степен това са градска междинна класа, „ бели якички “. Но болшинството отива във военкоматите. Да, пияни, без екстаз, само че отиват. Свиват плещи: „ Какво да създадем? “
Ще забележим по какъв начин ще се развият настроенията откакто мобилизираните стигнат на фронта. Мисля, че тогава ще има внезапен растеж на недоволството. Но единствено по себе си това не е митинг, не е нещо всеобщо. Това може да се случи, в случай че част от елита, някоя от фракциите призове на митинг.
Невъзможен ми се вижда и скрит план. Не и в сегашния миг. И когато Ви приказват, че се готви скрит план – това не е правилно. Това е напълно несъмнено. 
Има неодобрение, всичко това не се харесва на елита. Но скрит план няма по една елементарна причина: заговорници могат да бъдат единствено силоваците, а те управляват всички останали. Никой различен не може да провежда дворцов прелом. 
А на силоваците това не им е належащо. Те считат, че властта по този начин или другояче ще премине в ръцете на групата на Патрушев. Това за огромна част от сегашните чекисти е знаме и знак. 
Така че, защо им е?
Друг въпрос е, когато обстановката стартира да се утежнява, когато обстановката на фронта продължи да се утежнява, престижът на Путин да продължи да пада – тогава те ще се замислят кой ще понесе отговорността за всичко това. Но е нужна някаква външна динамичност. Или той да се утежни толкоз доста, че те в един миг да решат, че не би трябвало да се отсрочва повече.
Но не и до момента в който има опция за легално предаване на властта, опазване на путинската система без Путин. 
Самият Патрушев, без значение от голямото му въздействие не е убеден, че ще може да удържи властта. Той знае, че има авторитетни групировки и единствено Путин ги управлява, единствено той им е модератор. Но тези групировки може да стартират доста бързо да работят, в случай че него го няма.
Затова те въпреки всичко биха желали да има законен преход на властта. Но за това още не е пристигнало времето. Това не значи, че няма да пристигна. Може още идната пролет да забележим нещо сходно. Но ни чакат доста … не мога да намеря подобаваща дума …приключения. Не е това думата. Но ще ви кажа - този септември беше спокоен месец спрямо това, което ще се случи по нататък, всичко ще става доста по-лошо във всяко отношение.

- По-лошо?

- Много по-лошо. Рисковете ще се усилят несравнимо. Несравнимо ще се утежни атмосферата в Русия. Несравнимо ще нарасне напрежението на фронта. 
Не знам, може да има и някаква пауза. 
А може мобилизираните да ги принудят незабавно да стартират нахлуване. Макар, че познавайки изискванията, нямам доверие доста във опцията за нахлуване. Но като цяло, ще става по-лошо. Рисковете ще набъбнат колосално. Просто колосално.
Аз беседвам с хора, които са осведомени по-добре от мен. Те споделят, че „ всичко се развива по този начин бързо и по този начин ненадейно се утежнява, както не сме очаквали. Тоест, ние знаехме, че всичко ще бъде зле, знаехме, че ще деградира. В това нямаше никакво подозрение. Но, че ще стане толкоз стремглаво и толкоз рисково – това никой не го предполагаше “.
Тоест, всичко се развива по най-лошия сюжети. И ще се утежнява. 
Не покращення, а погіршення будет. (Ще има утежняване, а не усъвършенстване – укр.) Това е.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР