Руският премиер Михаил Мишустин подписа днес пакет разпоредби, насочени към

...
Руският премиер Михаил Мишустин подписа днес пакет разпоредби, насочени към
Коментари Харесай

Русия ограничава износа на зърнени култури в опит да овладее цените на храните

Руският министър председател Михаил Мишустин подписа през днешния ден пакет разпореждания, ориентирани към стабилизиране на цените на храните на вътрешния пазар, осведомиха Ройтерс и ТАСС, представени от БНР.

Мерките би трябвало да оказват помощ да се намалят и поддържат на обикновено равнище цените на някои от най-търсените артикули, в това число захар и слънчогледово олио. Сред тях са квоти за експорт на зърно и налог върху износа на пшеница, заяви държавното управление.

Мерките бяха показани през вчерашния ден, откакто по-рано президентът Владимир Путин насочи рецензии против високата инфлация.

Русия вкарва квоти за износа на пшеница, ръж, ечемик и царевица, ограничавайки експорта до 17,5 милиона тона за интервала 15 февруари - 30 юни, оповестиха управляващите.

Въвежда се и налог върху износа на пшеница в квотата от 25 евро за звук. Ако износът надвиши квотата, данъкът ще се увеличи до по-високата стойност сред 50 % от митническата цена или 100 евро на звук.

Планира се за производителите на брашно да бъдат отпуснати дотации, които да компенсират част от загубите им, свързани с покупката на пшеница.

На 9 декември Путин подлага на критика повишаването на главните хранителни артикули в Русия, отбелязвайки, че нарастването на цените не е обвързвано с епидемията от ковид, а с опити цените на вътрешния пазар да се координират със международните.

На съвещание на кабинета министърът на икономическото развиване Максим Решетников заяви, че до 20 декември комерсиалните мрежи ще сключат съглашения с производителите за стабилизиране на цените на захарта и слънчогледовото олио.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР