Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение в София

...
Руският премиер Дмитрий Медведев пристигна на официално посещение в София
Коментари Харесай

Завърши първият ден от посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас

Руският министър председател Дмитрий Медведев дойде на публично посещаване в София по покана на министър-председателя Бойко Борисов. Енергийното съдействие, както и развиването на двустранните връзки в стопанската система, обществената сфера и туризма бяха главен акцент в диалозите сред двамата. Бяха подписани бяха и три документа в областта на обществената сигурност, външните работи и туризма. Медведев се срещна и с президента Румен Радев.

 © БГНЕС
Втора аудиенция на съветския министър председател Медведв у нас, като първата бе през 2008 година, когато той беше в делегацията на президента Путин.

Днес Бойко Борисов го посрещна с военни почести а по-късно двамата дружно сервираха венец пред паметника на Незнайния войник. Руският министър председател дойде с петима министри, шефовете на „ Росатом “ и „ Газпром “. Тук е шефът на съветската организация по туризма.

Бойко Борисов и Дмитрий Медведев разговаряха първо на четири очи, а по-късно се организира и среща на двете делегации.

В началото на пленарните диалози Медведев подчертава върху значимостта на по-нататъшно активизиране на двустранните комерсиално стопански връзки. В днешния безоблачен ден видя знак на отличните връзки сред България и Русия.

Бойко Борисов пък употребява своите 5 минути по протокол, с цел да подчертае значимостта на плана за газовия хъб „ Балкан “ и бъдещето на АЕЦ „ Белене “ - тематики, които малко по-късно бяха акцент и в изказванията на двамата водачи.
 Бойко Борисов посрещна съветския министър председател Медведев пред паметника на Незнайния боец Бойко Борисов посрещна съветския министър председател Медведев пред паметника на Незнайния боец
С публично посрещане на пл. „ Свети Александър Невски “ стартира визитата на ръководителя на държавното управление на Руската федерация Дмитрий Медведев у нас.

„ Важна среща в с напрежение за света време, когато конкуренцията във въоръжението надминава това от Студената война “ това съобщи Бойко Борисов пред медиите. По думите му светът в никакъв случай не е бил под такава опасност, както в този момент, по тази причина и на всеки международен конгрес упорствал всички да се върнат на масата на договарянията, тъй като един боен спор ще е гибелен за света.

Българският министър председател акцентира в думите си на енергийното съдействие сред България и Русия и посочи изгодите от построяването на българската част от газопровода „ Турски поток “. Пожела да бъде изцяло ясно, че България не желае нови спомагателни количества газ за газовия ни хъб „ Балкан “. Обясни,че сега преносът за Турция през България и Украйна е към 14 до 16 милиарда куб м. годишно.
Бойко Борисов, министър-председател на България: В момента, в който „ Турски поток “ проработи, това количество газ през България ще спре да тече. И българските тръби ще се изпразнят. Всеки, който споделя за какво България ще пази газоразпределител и развива този план, желая първо да отговори на въпроса - за 6 милиарда вложения на България в газопреносна мрежа и компресори, какво ще я прави? Или ще си прекарваме единствено 3 милиарда от Варна до София. България желае най-малко да резервира това, което има. Ако има национални предатели, те са тези, които желаят вложенията ни в тази сфера да останат закопани подземен и да ги вършим на скрап след време.
За разлика от спрения от Еврокомисията план „ Южен поток “, където е ставаше дума за 50 милиарда куб. метра пренос на газ, в този момент те са единствено 15, и при такива количества да се приказва за съветска взаимозависимост съгласно Борисов е недопустимо:

Бойко Борисов, министър-председател на България: Неслучайно Жан-Клод Юнкер пристигна и сподели за газовия хъб „ Балкан “ сме окей.  Борисов: Ясно сме артикулирали, че България ще взе участие в преноса на газ Борисов: Ясно сме артикулирали, че България ще взе участие в преноса на газ
„ За газоразпределителен хъб „ Балкан “ доста ясно сме артикулирали, че България ще взе участие в газопреноса, тъй като просто ни се поставя “, сподели министър-пре...

Енергийното съдействие сред Русия и България е водещо, акцентира и съветският министър председател Медведев и съобщи, че продължава взаимната работа в тази сфера, макар проблемите, които имаше с „ Южен поток “.
Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Затова за по-нататъшните съответни стъпки по „ Турски поток “ ще можем да приказваме, откакто получим съответните гаранции. Имам поради не от държавното управление на Република България. Имам поради, когато Европейската комисия ни даде надеждни гаранции по тази причина, че вбъдеще пред този план няма да има никакви загради.
Максимално транспарантен обществен търг с присъединяване на всички искащи за газовия ни хъб с присъединяване на всички искащи за газовия ни хъб, с цел да няма упреци, е българската позиция, повторена за следващ път през днешния ден от Бойко Борисов.
 Медведев: За „ Турски поток “ ще можем да приказваме след гаранции от Европейска комисия Медведев: За „ Турски поток “ ще можем да приказваме след гаранции от Европейска комисия
За по-нататъшни стъпки във връзка с „ Турски поток “ ще можем да приказваме след гаранция от Европейска комисия, че за този план няма да има загради. Това сподели мини...

По другия енергиен план, разискван от двамата министър председатели - АЕЦ „ Белене “- министър председателят напомни, че след арбитража в Париж и опрощаването на лихвите от съветска страна, сме платили общо 1,2 милиарда лева за два реактора, които към този момент са български, само че стоят обгърнати в найлон на Дунава.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Тук ползата и присъединяване на съветската страна може да бъде в няколко посоки. А какво ще бъде присъединяване им, ще каже търгът, който ние приготвяме, и ръководителят на „ Росатом “ мисля, че даде прелестна оценка за метода, по който се приготвя този търг.
За този търг към този момент има декларирано присъединяване от огромни сътрудници, сподели още Бойко Борисов, и добави, че в случай че АЕЦ „ Белене “ не се построи, ще се наложи след 10-15 години да купуваме ток.
Бойко Борисов, министър-председател на България: В същото време имаме два български реактора. Хипотезата „ съветска централа “ в този момент не съществува.
 © БГНЕС
Волята на съветската страна, по думите на Борисов, ще бъде в присъединяване в състезанието, и който и да го завоюва, поетият от технолозите на „ Росатом “ ангажимент е да оказват помощ при градежа на централата.
Бойко Борисов, министър-председател на България: Къде е грешката? Да хвърлим 3 милиарда платени пари в река Дунава и по-късно да дадем 20 нови за други два реактора. Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Ние сме подготвени да разгледаме присъединяване си в построяването на централата. Говорихме, че нашата компания „ Росатом “ фактически има огромен опит в построяването на сходни планове, които се осъществят на територията на Европейски Съюз.

Пред медиите Бойко Борисов не пропусна да каже, че още няколко години руснаците ще оказват помощ в поддръжката на старите изтребители, до момента в който бъдат доставени нови.
Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Изтребители постоянно ще дойдат. Главното е да пристигна газ и централите да работят.

Двамата министър председатели приказваха и за общи планове в търговско-икономическото съдействие, изключително в областта на туризма. Обсъдено е било стартирането на ферибот Бургас-Новоросийск, както и развиване на полицейското съдействие поради огромната бройка на съветски туристи у нас. Медведев разпореди огромни очаквания на българо-руската търговско-икономическа комисия, възобновила работата си предходната година. Припомни, че преди глобите против Русия, стокообменът е бил 5 милиарда лева, а в този момент е едвам 3 милиарда
 © БГНЕС
По-късно съветският министър председател се срещна и с българския държавен глава Румен Радев.
Румен Радев - президент на Република България: Радвам се да Ви поздравявам по-малко от година, откакто с президента Путин възстановихме разговора на най-високо равнище, макар разлики по двустранни и интернационалните въпроси. Между народите на България и Русия съществуват дълбоки исторически, духовни и културни връзки. Устояли тестванията на времето и неподвластни на политическата обстановка. Русия е стратегически сътрудник в енергетиката, където има огромен капацитет за задълбочаване на нашите връзки, несъмнено, при съблюдаване на значими правила като целенасоченост, конкурентност, бистрота, сигурност на доставките и преференциална цена. И не на последно място - смятам, че българо-руският разговор способства за възобновяване доверието сред Европейски Съюз и Русия, от което всички ние имаме интерес.  Руският министър председател Медведев се срещна и с президента Румен Радев Руският министър председател Медведев се срещна и с президента Румен Радев
Българо-руският разговор способства за възобновяване на доверието сред Европейски Съюз и Русия, от което всички ние имаме интерес. Това сподели президентът на Републи...
Дмитрий Медведев - министър-председател на Русия: С Вас към този момент сме говорили, по тематиката, че имах чувството, че са възниквали обстановки всичките ни стопански връзки да рухнат, огромните планове изчезнаха, натрупаха се взаимни обиди, търговията забоксува. С общи старания можем да променим всичко, най-важното е да се работи на държавно равнище в това число и на ниво компании и да се намираме в непрекъснат разговор включително разговор на междурегионално и на филантропично ниво. Искам употребявайки тази опция да ви поканя още един път на Петербургския стопански конгрес, който е доста добра опция да дойдете, да обсъдите с сътрудниците разнообразни въпроси.
Утре съветският министър председател ще се срещне с ръководителя на Народно събрание Цвета Караянчева, а по-късно с премиера Борисов ще открие двустранен бизнес конгрес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР