Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че тайната доставка

...
Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че тайната доставка
Коментари Харесай

Москва: Изпращането на ATACMS на Украйна е груба грешка на САЩ, ще има най-сериозни последствия

Руският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов съобщи, че тайната доставка на американски оперативно-тактически ракети ATACMS на Украйна е груба неточност, която ще има най-сериозни последствия, предават РИА Новости и " Фокус ".

" Решението на Белия дом да изпрати ракети с огромен обхват на украинците е сериозна неточност. Последствията от тази стъпка, която съзнателно беше скрита от обществеността, ще бъдат доста съществени. Вашингтон поредно организира линия към цялостно нулиране на двустранните връзки “, съобщи посланикът пред кореспонденти.

Според него Москва неведнъж е предупреждавала администрацията на Съединени американски щати да не подхваща недомислени стъпки.

" Обяснихме им, че наливането на оръжия на режима в Киев съществено подкопава стратегическата и районна сигурност. Съединените щати не престават да тласкат към директен конфликт сред НАТО и Русия ", съобщи посланикът.

Антонов означи, че никакви американски " дарове “ няма да повлияят на салдото на силите в Украйна. " Всички задания на специфичната военна интервенция ще бъдат изпълнени “, добави дипломатът.

Преди това Белият дом призна предаването на украинците на ракети ATACMS в трансформация с обхват към 165 километра със задна дата.

По-рано Русия изпрати нота до страните от НАТО по отношение на доставките на оръжие за Украйна. Външният министър на страната Сергей Лавров означи, че всеки товар, който съдържа оръжие за Украйна, ще стане законна цел за Русия.

Съединените щати са трансферирали към 20 тактически балистични ракети ATACMS в Украйна, като преди този момент получиха заричане от Киев да не ги употребяват против цели на съветска територия. Това заяви в това време The New York Times, базирайки се на източници. Засега данните са, че украинските сили са употребявали ATACMS за офанзиви по летищата в Бердянск и Луганск, които Съединени американски щати считат за окупирани украински територии.

Според информацията на изданието, решението за прехвърлянето на ракетите е било защитавано в загадка заради " опасения от възможна офанзива от страна на Русия при вноса на ракети в страната “. Съединените щати са обезпечили ангажимент от Киев да не употребяват ATACMS за удари по цели на съветска територия. Това се дължи на опасенията на американски публични лица, които считат, че сходна стъпка " може да докара до секване на една от " алените линии “ на Руската федерация “ и да докара до по-нататъшна ескалация на спора.

Изданието отбелязва, базирайки се на данни на Пентагона, че решението за изпращане на по-стара версия на ракетите в Украйна е взето на фона на " невъзможността за потреблението им в спор с присъединяване на американски сили “, а също и заради обстоятелството, че " запасите на по-новите системи са извънредно дребни ". Вестникът написа още, че остава неразбираемо дали ракетите ще могат да трансформират обстановката на бойното поле в Украйна.

По-рано Associated Press заяви, че Съединени американски щати са трансферирали в Киев по-малко от 12 ракети ATACMS.

Ръководителят на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом Адриен Уотсън по-рано удостовери, че Съединени американски щати са трансферирали в Украйна тактически ракети ATACMS с обхват на полета 165 км.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР