Руският писател на научна фантастика Дмитрий Глуховски обещава, че няма

...
Руският писател на научна фантастика Дмитрий Глуховски обещава, че няма
Коментари Харесай

Дмитрий Глуховски: Няма да спра да говоря открито срещу Москва

Руският публицист на научна фантастика Дмитрий Глуховски дава обещание, че няма да спре да приказва против Москва, макар че е застрашен от години затвор , откакто му бяха повдигнати обвинявания за рецензиите против войната в Украйна.

Авторът на известния разказ " Метро 2033 " , чието деяние се развива в руините на московското метро след нуклеарна война, от месеци е под прицела на управляващите.

Дори в центъра на Европейския съюз, Франкфуртския панаир на книгата, Глуховски призна, че не се усеща в сигурност. В изявление за Агенция Франс Прес, писателят съобщи, че живее в Европа и ще продължи да подлага на критика, когато сметне за належащо.

" Когато в Русия се случи нещо скандално, би трябвало да го разясня ", сподели създателят. Агенция Франс Прес оповестяват, че Глуховски има охранители, които го съпровождат.
Глуховски се изрича против нашествието на Русия в изявления в обществените мрежи и в публикации за западни медии. Той съобщи, че методът по който е станал обект на нахлуване, би бил „ невъобразим “ преди няколко години.

" Режимът се трансформира в същинска тирания. Дори и един глас против него към този момент съставлява заплаха ", сподели той. " Когато режимът беше властнически, той беше доста по-гъвкав. "
 

— Bangkok Post (@BangkokPostNews)

Глуховски е попаднал в обсега на все по-широките репресии против инакомислието , които започнаха след нахлуването на Русия в Украйна.
Москва вкара закон, който постанова огромни присъди затвор за издание на информация за армията, която държавното управление счита за погрешна.

През юни съветски съд постанови задочния му арест. Той споделя, че е упрекнат в дискредитиране на съветската войска и в политическа ненавист към съветския президент Владимир Путин.

Авторът и някогашен публицист твърди, че в случай че се върне в родината си и бъде наказан, го чакат до 15 години затвор.

По-рано този месец Москва назова създателя " задграничен сътрудник " . Той разкритикува частичната готовност на Русия в поддръжка на отслабващите старания на армията ѝ. Този термин, напомнящ за " врага на народа " от руската ера, се употребява необятно против съперници, публицисти и деятели за правата на индивида.

" Реалността се трансформира в неуместна и гротескна доста по-бързо, в сравнение с можехме да си представим ", сподели Глуховски на годишния панаир на книгата.
Вместо като " задграничен сътрудник " писателят вижда себе си като " родолюбец ".

Според Глуховски Русия желае да " стане естествена европейска страна, да остави старите си имперски упоритости и да се модернизира, просто да спре да потиска личния си народ и да основава проблеми на съседите ".

" Това, съгласно мен, е най-патриотичното нещо, което може да се измисли ", добави той.

Глуховски призна, че скорошните дейности на съветския съд са го предиздвикали да бъде по-бдителен за евентуални закани, даже когато е отвън Русия.

" Не можеш да се чувстваш в сигурност ", споделя той. Авторът напомни за отравянето на дисидента Александър Литвиненко във Англия, за което Лондон упреква Москва.

" Правилата, които важаха до момента, към този момент не са използвани. "

Авторът не вижда вероятност да се върне в Москва в близко бъдеще, защото се притеснява, че ще бъде задържан незабавно след идването си.
Дори и да се върне, Глуховски счита, че доста неща ще са се трансформирали, защото Русия претърпява радикална промяна.

" Няма да намеря страната, която обичам ", споделя той.

Глуховски споделя, че властта на Путин няма да продължи постоянно. Той приканва хората да се държат, " до момента в който тази гнила, подправена тирания не рухне ".
" И тя ще се сгромоляса, неизбежно ", споделя създателят. " Защото тя се основава на неистини. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР