Руският патриарх Кирил /светско име Владимир Гундяев/ е шпионирал за

...
Руският патриарх Кирил /светско име Владимир Гундяев/ е шпионирал за
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил е бил шпионин на КГБ в Швейцария

Руският патриарх Кирил /светско име Владимир Гундяев/ е шпионирал за Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в Женева през 1970-те години.

Псевдонимът му е бил " Михайлов ".

Това оповестиха швейцарските вестници и базирайки се на разкрити архиви, представени от " Сега ".

През 1971 година 24-годишният Гундяев се реалокира в Женева, с цел да съставлява Руската православна черква в Световния съвет на църквите.

Според информация от швейцарския федерален списък младият духовник е работил за Комитет за Държавна сигурност (на СССР).

В картончето му от юли 1969 до февруари 1989 година са открити 37 записа, множеството от които са претенции за виза за влизане и излизане от Швейцария.

Два пъти е маркирано, че свещеникът се намира в листата на руските служители, " във връзка с които са били взети ограничения ".

Не се разяснява какви са тези ограничения.

" Казаха ни: внимавайте с тия свещеници, тъй като те са сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР). В диалозите с Кирил постоянно съм имал чувството, че той търси информация. Беше доста дружолюбен и задаваше доста въпроси за изгнанието и духовенството ", изяснява неизвестен събеседник на Sonntagzeitung.

Гундяев е бил в Швейцария 47 пъти.

Патриарх Кирил и Руската православна черква са отказали да разясняват пред публицистите информацията за разследващата активност.

Световният съвет на църквите дава отговор на Sonntagzeitung, че " не разполага с информация по този въпрос ".
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР