Руският патриарх Кирил препоръча да не се целуват кръстове в

...
Руският патриарх Кирил препоръча да не се целуват кръстове в
Коментари Харесай

Руската църква отменя целуването на кръстове

Руският патриарх Кирил предложи да не се целуват кръстове в края на литургиите, както и да се вкарат строги санитарни правила в църквите, съобщи ТАСС. В отговор на разпространяването на ковид се вкарва по-строг хигиеничен режим за църковните тайнства като кръщенетата и причастието.

Свещениците ще би трябвало да носят защитни ръкавици, когато подават нафора (осветен хляб) и комка (вода с вино) за причестяване, като по-специално виното ще би трябвало да се отпива от чашки за еднократно прилагане. Устните на вярващите ще се изтриват с хартиени салфетки вместо с платнените църковни кърпи. Кръстът няма да се подава за целуване, а ще бъде допиран о главите на вярващите. Няма да бъде целувана и ръката на свещеника. Стъклата на иконите ще се бършат непрекъснато с дезифекциращи кърпички.

Спират се неделните учебни заведения. Поповете и монасите се задължават да мият ръцете си най-малко един път на два часа, да проветряват постоянно църквите и манастирите, да обработват с дезинфектанти храмовите мебели и такъми. Задължават се свещениците да наблюдават положението си и да се обръщат за здравна помощ при всяко неразположение. На всички чиновници в храмовете ще се мери температурата при започване на деня. Миряните се поучават да не вървят на черква, в случай че имат грипоподобни признаци.

Гръцката православна черква анулира всички църковни събирания и служби, като се изключи неделните литургии. Храмовете ще са отворени единствено за персонална молитва. Решението на Светия синод пристигна часове преди гръцкото държавно управление да забрани през идващите две седмици активността на всички религиозни институции. Светият синод приканва вярващите, които са уязвими, да си останат у дома, съобщи БГНЕС.

" С решение на държавното управление активността на всички религиозни институции от всички вероизповедания и религии е прекъсната. Църквите остават отворени единствено за самостоятелна молитва. Защитата на публичното здраве изисква ясни и безапелационни решения ", съобщи нощес министър председателят Кириакос Мицотакис.

Министърът на образованието и религиозните въпроси Керамеос съобщи, че всички типове литургии и религиозни служби са неразрешени във всички места за религиозно поклонение за всички религии за предварителна защита и в полза на публичното здраве. Изключения ще се вършат за погребенията и самостоятелните молебствия. В тези случаи е належащо прецизно съблюдаване на ограниченията за самостоятелна отбрана от заразяване. Ограничението е годно от 16 до 30 март 2020 година, се споделя в изказването на министъра.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР