Руският патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, призова папа

...
Руският патриарх Кирил, глава на Руската православна църква, призова папа
Коментари Харесай

Руският патриарх Кирил призова папата и Гутериш да убедят Киев да спре кампанията срещу Украинската православна църква

Руският патриарх Кирил, глава на Руската православна черква, прикани папа Франциск и други религиозни водачи да убедят Украйна да спре с акцията си против свързаната с Русия черква в Украйна, съобщи Ройтерс. В петък Киев разпореди Украинската православна черква да напусне манастирски комплекс, който заема. Това бе следващата стъпка против църквата, която украинското държавно управление дефинира като проруска и като сътрудничеща с Москва.

Патриарх Кирил прикани религиозните водачи и интернационалните организации да положат всички вероятни старания, с цел да предотвратят насилственото затваряне на манастира, което ще докара до нарушаване на правата на милиони украински вярващи.

Кирил поддържа мощно съветската инвазия в Украйна. Украинската православна черква декларира пък, че е прекъснала връзките си с Русия и с Московската патриаршия и че е жертва на политически лов на вещици.

От октомври службите за сигурност на Украйна постоянно правят претършуване на църкви на Украинската православна черква, постановат наказания на епископите и на финансовите ѝ поддръжници и започнаха следствие против десетки нейни духовници.

Патриарх Кирил съобщи, че е почтено за жалост това, че правата и свободите на украинските вярващи са крещящо нарушавани.

Освен до Франциск Кирил е адресирал апела си и до Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби,  както и до генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш и до висшия комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк.

Украинското министерство на културата съобщи, че Украинската православна черква има период до 29 март да напусне манастирския комплекс Киевско-Печорска лавра, където се намираше централата й.

Повечето от украинските православни принадлежат към Православната черква на Украйна, която бе основана преди четири години посредством обединяването на самостоятелни от московската власт църковни клонове, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР