Руският отговор на подема на глобалните котировки на суровините е

...
Руският отговор на подема на глобалните котировки на суровините е
Коментари Харесай

Москва губи битката със скока на цените

Руският отговор на подема на световните котировки на суровините е масиран опит с мита, ограничавания на износа и ценови надзор. За жал, той не проработи и инфлацията в страната се изкачи до най-високото си ниво за последните четири години, като даже формалните управляващи признават, че облекчение на ситуацията ще има едвам след месеци.  

Стоманата, никелът алуминият и медта бяха включени в края на предходната седмица в листата от артикули, подежащи на експортни мита - част от напъните на съветския президент Владимир Путин да понижи бремето на потребителите. Откакто в края на предходната година Путин разпореди на държавното управление да предприеме ограничения против препускащите цени, рестрикциите се разпростряха от пшеницата до олиото за готвене и захарта - основни съставки на тестените произведения. 

Сондажите на публичното мнение демонстрират, че инфлацията е главната паника и Кремъл се старае да потвърди, че държи казуса под надзор, макар че корените му са в световния напредък на суровините и Москва не може да въздейства кой знае какъв брой. С прибавянето на все нови и нови данъци обаче пораства и рискът ограниченията да обзесмислят политиката на " Банк России " и преобладаващата позиция на Русия на международните суровинни пазари. За Института по интернационалните финанси това е популистки метод, целящ да сътвори заблуда за обществена поддръжка. И рискува да опорочи ценовите показатели и да понижи успеваемостта на паричната политика. 

По оценка на икономисти инфлационният скок е всеобщ, а обезценяването на рублата през предходната година е помогнало за усилване на шоковете от пандемията. И не е чудно, че ценовият надзор има стеснен резултат.

Правителството, което не се усеща удобно от спада на приходите, упорства, че данъците са нужни за отбрана на потребителите. Путин пък разяснява през май, че се постанова да се вземат " неотложно "  нови ограничения, с цел да се избегнат ценови съмнения на " обществено значими " артикули. Вече стартират полемики за стъпки за ограничение на растежа на разноските за торове, с оферти за заледяване на цените в народен проект и налагане на плаващи мита.  

Анализатори от държавната " Внешторгбанк капитал " в Москва са забелязали намаляване на ценовия напън за някои артикули, което демонстрира, че мерките работят. Те означават, че инфлацията се форсира много по-бързо в Бразилия, която не е наложила ценови надзор, въпреки че това може да се изясни и с други фактори, какъвто е жестоката суша. Там държавното управление дава отговор на ценовия скок с покачване на лихвените проценти. Аржентина наложи ограничавания върху износа на говеждо месо, а Украйна вкара леки рестрикции на износа на слънчогледово олио. Китай пък стартира да продава част от големите си железни запаси в опит да охлади световните котировки. 

Руският министър председател Михаил Мишустин подписа на 25 юни указ, въвеждащ експортни мита на черните и цветните метали, които ще са в действие от 1 август до 31 декември. Те ще съдържат базова ставка от 15% плюс характерна съставния елемент в долари за звук, чиято стойност ще се пресмята според от вида суровина.

Тази характерна съставна част на митото ще е в обща размер от най-малко 1226 щ. $ за звук мед, 2321 $ за звук никел и 254 $ за звук алуминий. Тя ще е най-малко 54 $ за звук стоманен руден концентрат, 115 $ за звук горещовалцувани листове и подсилени пръти, 133 $ за звук студеновалцувани артикули и тел и най-малко 150 $ за звук за неръждаема стомана и стоманени сплави.  

Митата ще се постановат само за експорт отвън Евразийския стопански съюз и от тях са изключени Армения, Беларус, Киргистан и Казахстан. Москва ще организира договаряния с сътрудниците си, с цел да понижи риска от реекспорт. 

Русия използва едвам 10% от никела, една трета от алуминия и към 50% от стоманата, която създава, тъй че последните ограничения надали ще окажат изключително въздействие върху общата инфлация, настояват анализатори на капиталовата компания BCS Global Markets в Москва. Говорител на най-едрия руски производител на стомана " Новолипецк груп " предизвести, че данъците ще попречват капиталовите проекти на компаниите с по-ниски правила на облагите, което ще навреди и на потребителите тъй като ще намали приходите им. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР