Руският отбор по фигурно пързаляне губи златния си медал от

...
Руският отбор по фигурно пързаляне губи златния си медал от
Коментари Харесай

Руските фигуристи губят олимпийското си злато от Пекин заради допинг. То отива в САЩ

Руският тим по фигурно пързаляне губи златния си орден от Олимпийските игри в Пекин през 2022 година Причина за това стана дисквалификацията на Камила Валиева поради допинг. Така публично Русия остава на трето място, а златото отива при тима на Съединени американски щати.

Новината идва откакто през декември 2021 година за неразрешеното вещество триметазидин . Резултатите станаха ясни след успеха ѝ на Олимпийските игри. Триметазидинът е лекарство за сърце, което е неразрешено, тъй като покачва издръжливостта.

На 29 януари основаният в Швейцария Спортен трибунал (САС) удостовери четиригодишното премахване на Валиева за приложимост на допинг, влезнало в действие от декември 2021 година

Ден по-късно от Международният съюз по фигурно пързаляне (МФС) оповестиха, че без точките, които Валиева е спечелила в отборното съревнование, резултатът на Русия ѝ отрежда трето място в крайното класиране. Така преди всичко се подрежда тимът на Съединени американски щати, следван от този на Япония. Заради правосъдния спор медалите от надпреварата по този начин и не бяха връчени до момента.

" МФС приветства решението на САС и твърдо поддържа позицията си, че поддръжката на чистите спортисти и битката против допинга са с най-голям приоритет ", допълниха от съюза по фигурно пързаляне.

От решението на федерацията излиза наяве още, че Валиева е губи и първото си място на Европейското състезание по фигурно пързаляне през 2022 година

Руският олимпийски комитет (РОК) сподели, че ще апелира решението на МФС да лиши съветския тима от златен олимпийски орден.

" Ние не сме съгласни с тези решения - нито с решението на съда, нито с решението на федерацията. Не ги одобряваме. Руският тим постоянно ще остане първенец за нас, без значение от решението, което се вземе ", разяснява представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Антидопинговият скандал, поради който Русия изгуби права да взе участие в интернационалните надпревари, стартира още през 2015 година Тогава редица институции, в това число съветското държавно управление, бяха упрекнати, че са прикривали корист със неразрешени субстанции по време Олимпийските игри в Сочи .

През 2019 година Световната антидопингова организация в спорта за интервал от четири години. Заради това съветските спортисти трябваше да потвърждават, че не са употребявали неразрешени субстанции, преди да получат позволение да се състезават под безпристрастен байрак.

Веднага след нашествието на Русия в Украйна през февруари 2022 година Международния олимпийски комитет (МОК) забрани присъединяване на съветски и беларуски спортисти в надпревари, проведени под негова закрила. През 2023 година от комитета взеха решение да позволен състезатели от Русия и Беларус на идните тази година Олимпийски игри в Париж , само че още веднъж под безпристрастен байрак.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР