Руският опозиционер Евгени Чупов, който преди 16 месеца потърси политическо

...
Руският опозиционер Евгени Чупов, който преди 16 месеца потърси политическо
Коментари Харесай

България предостави убежище на руския опозиционер Евгени Чупов

Руският опозиционер Евгени Чупов, който преди 16 месеца потърси политическо леговище в България, към този момент има статут на емигрант. Това излиза наяве от решение на Държавната организация за бежанците, заяви, която разполага с него.

Съпругата на руснака и четирите им деца ще могат да останат с него.

Чупов е в България със фамилията си повече от година. Той потърси протекция тъй като счита, че в родината си не е в сигурност. 41-годишният учител по британски език води блог, в който подлага на критика съветските локални управляващи и интензивно се занимава с социална активност.

През 2015 година основава придвижване, което се концентрира върху проблемите на един от огромните московски региони. Активно взе участие в акцията на опозиционни дейци за изборите на локалния парламент - Московската Дума. Твърди, че е арестуван неведнъж поради активността си . През 2019 година в Москва се организират избори за локалния парламент. Тогава неговото придвижване поддържа претендента за народен представител Иван Жданов, който е шеф и основен правист на Фонда за битка с корупцията (ФБК) на Алексей Навални.

През август 2019 година Чупов подаде първата си молба за статут на емигрант, само че получи отвод от Държавната организация за бежанците (ДАБ). Той апелира това решение в Административния съд - София град, само че делото беше прекъснато, тъй като ДАБ беше отдръпнала своето решениес което отхвърля на семейство Чупови да останат в България като бежанци.

" Семейството ми и аз сме доста щастливи от това решение , изключително откакто първото беше негативно ", сподели пред Свободна Европа Чупов.

Историята на семейство Чупови закупи известност посредством медиите - първо в Русия, а по-късно и в България.

" Те направиха по този начин, че това да се случи. Силно имам вяра, че това е силата на самостоятелните медии и на неправителствените организации ", сподели Чупов.

И той, и брачната половинка му към този момент могат да търсят работа като учители по британски . Три от децата му вървят на учебно заведение, а най-малкият им наследник - на детска градина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР