Руският националист Игор Гиркин, хвърлен в затвора за оспорване на

...
Руският националист Игор Гиркин, хвърлен в затвора за оспорване на
Коментари Харесай

Критик на Путин се страхува да последва участта на Пригожин

Руският националист Игор Гиркин, хвърлен в пандиза за оборване на президента Владимир Путин, се тревожи, че ще го сполети същата орис като боса на наемниците от „ Вагнер “ Евгений Пригожин, който почина в самолетна злополука по-рано тази година, откакто се разпалва против съветския водач, написа Politico.

„ Арестът ми се случи месец след протеста на Пригожин “, сподели Гиркин пред съветската медия Baza в изявление, оповестено в четвъртък. „ Най-големият ми боязън е, че вместо нормалното наказателно наказване, ще бъда „ амнистиран “ по същия метод като Готвача “, добави Гиркин, имайки поради Пригожин, който получи прякора „ Готвачът на Путин “ поради близостта си с съветския водач, разрешила му да обезпечи доходоносни държавни контракти за кетъринг.

Гиркин, 52-годишен някогашен полковник от съветската разследваща работа, който носи бойното име Стрелков („ Стрелецът “), е прочут с това, че управлява съветски военни елементи в региона на Донбас в Украйна през 2014 година и за малко става министър на защитата в Донецка национална република, съветска марионетна страна.

През 2022 година той беше наказан задочно за ликвидиране за свалянето на пътнически аероплан на Malaysian Airlines (MH17) над Украйна през 2014 година, при което починаха 298 души. След Донбас Гиркин се преоткри като ултранационалистичен боен коментатор, който неведнъж подлага на критика тактиката и тактиката на Русия при нейното пълномащабно навлизане в Украйна. Неговите рецензии в последна сметка го вкараха в съветски затвор през юли тази година след прекратения протест на Пригожин против Кремъл. Гиркин към момента чака правосъден развой по обвинявания в подбудителство към екстремизъм. По-късно той разгласи, че ще се опълчи на Путин на съветските президентски избори през 2024 година, само че в четвъртък московски съд удължи предварителния му арест с шест месеца и на процедура не му разреши да се кандидатира. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР