Руският магнат Олег Тинков, основател на една от най-големите руски

...
Руският магнат Олег Тинков, основател на една от най-големите руски
Коментари Харесай

Олег Тинков: Преживях левкемията, но може би Кремъл ще ме убие

Руският магнат Олег Тинков, създател на една от най-големите съветски банки, e бил заставен от Кремъл да продаде aкциите си без никаква опция за договаряния, откакто разкритикува нашествието в Украйна в обява в обществените мрежи. Това описа самият Тинков пред американския всекидневеник New York Times.

Ден откакто съветският милиардер разгласява сериозния си коментар за войната в Instagram, администрацията на съветския президент Владимир Путин се е свързвала с ръководителите на банката, с цел да им подреди да пресечен връзките си с Тинков. Заплахата е била, че в противоположен случай банката ще бъде национализирана, твърди предприемачът.

От  „ Тинькофф банк “ отричат да е имало закани против управлението и наподобява се дистанцират от създателя си.

Решението на Олег Тинков да продаде каузи си беше оповестено обществено предходната седмица. Тогава руският предприемач сподели, че се отдръпва, „ с цел да посвети повече време на грижите за здравето си и фамилията си “.

Делът от 35 процента от акциите на съветския бизнесмен в TCS Group беше продаден на конгломерата „ Интеррос “, благосъстоятелност на близкия до Кремъл минен магнат Владимир Потантин. Той е един от най-влиятелните съветски олигарси, а предходната година неговото положение бе оценено на 27 милиарда $ от списание „ Форбс “.

Банката на Русия утвърди договорката, само че нейните параметри не бяха оповестени. Тинков я определя като " обезверена продажба “, наложена му от Кремъл, в изявлението за New York Times.

" Не можех да разисквам цената. Това е заложническа страна - приемаш това, което ти оферират, без да преговаряш ", споделя Олег Тинков пред американския ежедневник. Той не разкрива цената, само че твърди, че по негова оценка е продал каузи си за 3% от същинската му стойност.

" Принудиха ме да продам акциите си заради изказванията ми. Продадох ги за жълти стотинки ", декларира Тинков.

Руският предприемач споделя, че въпреки всичко е признателен на Потанин, че е разрешил да получи най-малко някакви пари от продажбата на акциите. Делът му в банката към този момент беше обезценен от западните наказания против финансовата система на Русия. Тинков споделя, че и преди този момент е обмислял продажба, тъй като " до момента в който Путин е жив, се колебая, че нещо ще се промени ".

„ Знаех, че режимът на Путин е неприятен. Но, несъмнено, нямах визия, че ще придобие подобен пагубен мащаб “, споделя още Тинков пред New York Times.

Олег Тинков е един от дребното олигарси, които показаха угриженост след нахлуването на Москва в Украйна. В изявлението за New York Times руският предприемач показва, че доста много други съветски предприемачи, както и хора от държавния хайлайф, са му споделяли уединено, че поддържат позицията му и също не утвърждават войната, само че се опасяват да го заявят обществено.

„ Няма печеливши в тази война. Загиват почтени хора и бойци. Генералите, които се разсъниха с махмурлук, схванаха, че имат скапана войска. И по какъв начин армията ще е добра, когато всичко друго в страната е скапано и затънало в шуробаджанащина, подмазвачество и угодливост “, написа Тинков в своя Instagram профил на 19 април.

„ Естествено има идиоти, които рисуват Z, само че идиотите във всяка страна са 10 на 100. 90 на 100 от руснаците са ПРОТИВ тази война “, разяснява още милиардерът. Тинков призова западните страни да дадат на Путин „ явен излаз, с цел да избави лицето си и да спре това кръвопролитие “ - и по този начин си навлече гнева на Кремъл и неговите поддръжници.

В обществените медии се появиха фотоси на накъсани дебитни карти на „ Тинькофф банк “, а Владимир Соловьов, водещ в държавна телевизия, произнесе дрънканица против предприемача, заявявайки: „ Вашата съвест е гнила “.

Още през 2020 година Тинков се отдръпна от поста ръководител на „ Тинькофф банк “, откакто бе диагностициран с остра левкемия. Той е считан за един от дребното съветски милиардери, които натрупват богатства, без да се осланят на връзки с съветския президент и държавно управление.

Бизнесменът откри метод да метод да съжителства с Кремъл и да прави милиарди - или най-малко до 19 април. „ Преживях левкемията, само че може би Кремъл ще ме убие “, споделя съветският предприемач пред американския ежедневник. 

В изявлението си за New York Times той споделя, че никой от Кремъл в никакъв случай не се е свързвал непосредствено с него, само че е чул от другари, близки до чиновници на съветските службите за сигурност, че животът му може да е заплашен.

„ Те ми споделиха: „ Решението във връзка с теб е взето. Дали това значи, че на всичкото от горната страна ще ме убият, не знам. Не го изключвам “, сподели Тинков, който е наел охранители, които да го пазят. 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР