Руският космически експерт Виталий Егоров публикува своя коментар по повод

...
Руският космически експерт Виталий Егоров публикува своя коментар по повод
Коментари Харесай

Руски експерт: Китай за две години постигна това, което Роскосмос успя за двайсет

Руският галактически специалист Виталий Егоров разгласява своя коментар във връзка сполучливото изстрелване на новия китайски модул “Ментян ” през тази седмица и последващото му безпроблемно съединяване, с което градежът на китайската станция приключи. Егоров съпостави “Ментян ” с съветския модул “Наука ”, който бе изстрелян предходната година и сподели, че Китай направи за две години това, което Роскосмос съумя да реализира за двадесет.

“Лабораторният модул “Ментян ” (което значи “Небе на фантазиите ”) се скачи сполучливо с китайската станция “Тянгон ”. Това, което лиши 20 години на Роскосмос, Китай го направи за две. Тоест през днешния ден в региона на основаването на пилотирани дълговременни галактически станции Китай доближи равнището на Русия (фактически я задмина, тъй като съветският сегмент на МКС не може да работи без американския). Ако китайският лабораторен модул стартира своята работа по-рано от съветския “Наука ”, ще е цялостен подбив. Напомням, че “Наука ” се скачи с МКС предходната година, единствено че науката там още не е почнала ”, оповестява Егоров в своя канал в Телеграм.

“Също по този начин “Ментян ” приключи “първия стадий ” от строителството на многомодулната китайска станция. В бъдеще се допуска, че ще се скачи и отделяем модул-телескоп за астрофизични проучвания. Ако би трябвало още веднъж да съпоставим това с проектите на Роскосмос за станцията “РОС ”, Китай доближи равнището, което Русия възнамерява да доближи през 2030 година ”, сбит е специалистът.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР