Руският фондов пазар остава затворен, рублата струва по-малко от цент,

...
Руският фондов пазар остава затворен, рублата струва по-малко от цент,
Коментари Харесай

Санкциите изправят Русия пред логистичен фалит

Руският фондов пазар остава затворен, рублата коства по-малко от цент, а западният стартира да бяха от страната.Американската финансова компания JP Morgan предизвестява, че Русия ще изпадне в неспособност да прави заплащания в чужбина поради глобите.

“Санкциите, наложени на Русия, доста усилиха вероятността от несъблюдение на облигации в твърда валута на държавното управление на Русия “, сигнализираха специалистите на JPMorgan в известие до клиентите си, цитиранот от БГНЕС.
Централната банка на Русия има 643 милиарда $ в интернационалните запаси, само че все пак с заплащанията може да има проблем.

Санкциите, наложени от Съединени американски щати и Европейски Съюз против съветски държавни структури, контрамерките в Русия за ограничение на заплащанията в чужбина и спирането на платежните вериги съставляват огромни спънки за Русия да извърши заплащане по облигации в чужбина.

Санкциите против централната банка на Русия и изключването на някои огромни съветски банки от интернационалната система SWIFT ще засегне достъпа на Русия до задгранична валута за погашение на дълга ѝ.
Финансовата компания Capital Economics пресмята, че към половината от интернационалните запаси на Русия ще бъдат наранени от глобите. Голяма част от запаса е в злато, което доста мъчно може да бъде превърнато в пари поради рестриктивните мерки.

“Това би било по-скоро логистичен банкрут, в сравнение с липса на пари “, сподели Питър Буквар, основен капиталов шеф в Bleakley Advisory Group. Русия има над 700 милиона $ заплащания, които предстоят през март, най-вече с 30-дневен гратисен интервал.

Въпреки че западните наказания против Русия не лимитират вторичната търговия на съществуващите облигации на страната, JPMorgan отбелязва, че е имало проблеми и на този пазар, тъй като Русия е блокирала белгийския снабдител Euroclear.

Според разнообразни анализатори на финансовата институция Кремъл може да приготвя сцената за съзнателно несъблюдение на отговорностите си, с цел да " накаже " Съединени американски щати и Европейски Съюз за наложенте наказания. “Путин 100% е банкрутирал “, сподели мениджърът на хедж фонд Кайл Бас в изявление за CNN. “Западът го удушава. Защо му е да се съгласява да заплаща рента на Запада тъкмо в този момент? “, пита финансистът.

Capital Economics означи, че съветските управляващи към този момент са забранили прехвърлянето на купонни заплащания по държавния дълг в локална валута към чужденци, наблягайки обстоятелството, че управляващите „ работят с внимание към притежаваните от чужденци съветски активи “.

" Русия може да употребява неизпълнението като метод за възмездие против западните наказания, с цел да нанесе загуби на задгранични кредитори. Не е пресилено да се мисли, че съветските управляващи могат да забранят изплащането на външния дълг ", написа Capital Economics.

Русия, която сега е 12-ата по величина стопанска система в света, за последно не изплати дълга си през 1998 година Това провокира огромна интернационална рецесия, само че в този момент може да не се случи това, тъй като Русия понижи външния си дълг през последните години до към 20% от Брутният вътрешен продукт..

Въпреки това към момента не може да се плануват последствията, в случай че Русия не заплати вноската си по дълга. Глобалната финансова рецесия от 2008 година и началото на пандемията на Covid през 2020 година демонстрираха какъв брой взаимосвързани са международната стопанска система и финансовата система.

" Нашата финансова система и финансови институции имат относително дребна експозиция към Русия “, сподели Джером Пауъл, ръководител на американския Федерален запас по време на чуване в Камарата на представителите в сряда. Запитан какво би означавало едно съветско несъблюдение за световната финансова система, Бас сподели: " Нищо. Това просто значи, че хората ще изгубят малко пари. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР