Ако спазваме стриктно разпоредбите на нормативната база, би трябвало увеличението

...
Ако спазваме стриктно разпоредбите на нормативната база, би трябвало увеличението
Коментари Харесай

Доц. Жеко Милев: Логично беше да се стигне до 11% увеличение на пенсиите

„ Ако съблюдаваме прецизно наредбите на нормативната база, би трябвало нарастването на пенсиите да е 10%. Но тъй като към този момент са залегнали числата в Бюджета във връзка с пенсиите с 11%, а и се намираме в предизборна конюнктура, за мен беше разумно да се стигне до нарастване от 11% “. “

Това съобщи пред „ БНР “ заместник-ръководителят на катедра „ Финанси “ в Университета за национално и международно стопанство /УНСС/ доцент Жеко Милев . Според него въпросът с какъв брой да се усилят пенсиите е фиктивен, тъй като в Кодекса за общественото обезпечаване е упоменато задоволително ясно по какъв начин би трябвало да стане това от 1-ви юли.

По думите му би трябвало да се вземе поради 50% от ръста на инфлацията за предходната година и същият % от растежа на осигурителния приход. 

„ Основният въпрос е до каква степен пенсионната система у нас е устойчива. Главната промяна беше направена преди повече от 20 година с въвеждането на втория дирек в системата “.

Той подсети, че още тогава са били налице отрицателните демографски трендове в страната. Поради тази причина упованията са свързани с това първият дирек да изпитва компликации , които да стават все по-съществени в идващите години. 

Обсъждат се ограничения за стимулиране на работещите в жп бранша

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР