Руският енергиен гигант Газпром обяви, чe търсенето от Европа на

...
Руският енергиен гигант Газпром обяви, чe търсенето от Европа на
Коментари Харесай

Огромен спад в европейското търсене на руски газ

Руският енергиен колос " Газпром " разгласи, чe търсенето от Европа на съветски газ в сряда е спаднало с 25%. Това се случва ден откакто Украйна разгласи, че прекратява преноса на синьото гориво от Русия за Стария континент в един от двата основни пункта - станция Сохрановка в Луганска област.

„ Газпром “ продължава да доставя газ за Европа през Украйна и през днешния ден, само че поръчките са спаднали от 95,8 милиона кубични метра във вторник до 72 млн. куб. м в сряда, написа Ройтерс. Това съставлява спад от 1/4.

Причината за прекъсване на преноса през газоразпределителната станция Сохрановка от 7 ч. локално време на 11 май е „ пораждане на форсмажорни условия “ – а точно дейностите на окупационните съветски сили в Луганск. По този пункт минава към една трета от синьото гориво, изнасяно от Русия, през Украйна, към Европейски Съюз.

Украйна остава главен директен маршрут за съветски газ към Европа даже след нахлуването на Москва. Важен детайл е, че директната мрежа в Украйна е обвързвана с националната им мрежа.

Според ръководителя на Газотранспортната система на страната преносът през Сохрановка е редуциран „ до нула “, тъй като окупаторите „ прекъсват интервенциите “. Управителят на мрежата съобщи, че горивото може да бъде пренасочено, с цел да се избегнат спиранията.

От съветската " Газпром " обаче разясниха пред Ройтерс, че пренасочването на количествата през входната точка „ Суджа “ – територия, следена от Украйна - е механически невероятно. Според компанията няма смяна върху контрола на компресорната станция и оповестяването на форсмажорни условия не е належащо.

Въпреки всичко - потоците газ през втората гранична точка се усилиха с към 12%, което понижи опасенията за лимитирани доставки. Цените на газа в Европа скочиха с 6,8%, само че за малко, написа Блумбърг.

Европейските търговци на газ остават нащрек, макар че цените в последно време се намалиха с помощта на непрекъснатия поток от полутечен природен газ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР