Руският елитен стелт изтребител Су-57 беше изпратен за ракетен удар

...
Руският елитен стелт изтребител Су-57 беше изпратен за ракетен удар
Коментари Харесай

Руският елитен стелт изтребител Су-57 беше изпратен за ракетен удар в Луганск

Руският първокласен стелт изтребител Су-57 беше изпратен за ракетен удар в Луганск.  Руските военновъздушни сили изпратиха изтребител Су-57 от пето потомство за ударни задачи против украински цели в противоречивата област Луганск. Като непотвърдени отчети сочат, че самолетът е навлязъл в украинското въздушно пространство по време на интервенцията. Съобщава се, че самолетът е употребявал крилати ракети Kh-59MK2, с цел да порази цели отвън забележимия обсег.

Редица аспекти на новия отчет обаче остават под въпрос, в това число от кое място е известно какъв клас ракети е употребявал самолетът и за какво Су-57 ще навлезе във въздушното пространство на Украйна, когато Х-69 е съумял да нападна цели в Луганск от съветска територия. Ударите с потребление на Kh-59MK2 на 7-8 февруари бяха първите, доказани от украински източници, като този клас ракети преди този момент е бил тестван в борба в Сирия и е добре усъвършенстван за обезвреждане на дребни закалени цели.

Въпреки че има дълъг обхват на поразяване от 300 км, ракетата е задоволително компактна, с цел да се побере във вътрешните оръжейни отделения на самолета, позволявайки на Су-57 да поддържат пониженото си радарно напречно сечение. Не е известно различен клас изтребители от пето потомство, който да може вътрешно да носи ракети от сходен клас.

Два батальона, съставляващи един полк, понастоящем разполагат с изтребители Су-57, като 22 от самолетите са влезнали в употреба до края на 2023 година, откакто 12 бяха доставени през същата година, по отношение на единствено шест доставки през 2022 година


Очаква се 20 или повече от самолетите да бъдат доставени през 2024 година, което ще докара производството на класа до мащаб, преизпълнен този на всеки различен клас съветски изтребители или всеки изтребител в света, друг от американския F-35 и китайския J-10C, J-16 и J-20.

С цена на полета от приблизително  35 милиона $ на аероплан, според от обменните курсове на рублата, това прави Су-57 по-малко от половината по-скъп за закупуване от единствените други два изтребителя от пето потомство в света в произвеждане китайският J-20 и доста по-лекият еднодвигателен F-35.

Първоначално самолетът беше предопределен да образува гръбнака на съветските военновъздушни сили доникъде на 2020 година, като над 200 самолета трябваше да бъдат изпратени до 2025 година

Въпреки че сериозните забавяния на програмата значат, че 2024 година ще бъде първата година на високопроизводително произвеждане, в сравнение с 2018 година, както беше планувано в началото.

Нов клас плъзгаща се бомба, създадена особено за самолета, PBK-500U Drel, е планувана да влезе в серийно произвеждане през 2024 година, което може доста да усили вероятността самолетът да бъде ситуиран по-дълбоко в украинското въздушно пространство, с цел да нападна цели от по-близки дистанции като част на бойни тествания.

Източник: Military Watch/Превод: SafeNews
Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР