Руският елит е обхванат от все по-мрачно настроение относно перспективите

...
Руският елит е обхванат от все по-мрачно настроение относно перспективите
Коментари Харесай

Руският елит е уморен от войната, не вярва в победата на Путин

Руският хайлайф е обзет от все по-мрачно въодушевление по отношение на вероятностите за войната на президента Владимир Путин в Украйна, като даже и най-оптимистично настроените считат, че заледяване на спора е най-хубавият вероятен излаз за Кремъл сега.

 

Това твърди организация “Блумбърг ”, като се базира на 7 души, осведомени със обстановката, само че поискали анонимност.

 

Много хора от политическия и бизнес хайлайф са изтощени от войната и желаят тя да спре, макар че се съмняват, че Путин ще спре сраженията, настояват седем души, осведомени със обстановката, които помолиха да не бъдат назовавани, защото въпросът е сензитивен. Въпреки че никой не е подготвен да разкритикува президента поради нашествието, безспорната религия в неговото управление е разтърсена от нея, споделят четирима от тях.

 

Най-благоприятната вероятност са договарянията по-късно през годината, които биха замразили спора и биха разрешили на Путин да разгласи Пирова победа за руснаците, като задържи част от завзетите украински територии, споделят двама от източниците.

 

" Елитът е изпаднал в невъзможност: те се опасяват да не станат изкупителни жертви на една безсмислена война ", сподели Кирил Рогов, някогашен консултант на съветското държавно управление, който напусна страната след нашествието и в този момент управлява Re:Russia, основан във Виена мозъчен концерн. " Наистина е изненадващо какъв брой необятно публикувана измежду съветския хайлайф стана концепцията за вероятността Путин да не завоюва тази война. "

 

Нарастващото обезсърчение евентуално ще ускори взаимните обвинявания за отговорността за несполучливата инвазия, която към този момент разпали горчиви публични разделения сред националистическите хардлайнери и съветското министерство на защитата. След като Кремъл е изправен пред украинска контраатака, подкрепена с милиарди оръжия от Съединени американски щати и Европа, упованията на съветските публични лица за забележителен прогрес на бойното поле след зимата, през която силите на Москва реализираха дребен прогрес и понесоха големи загуби, са дребни.

Катастрофалната детонация в гигантската язовирна стена в Украйна, за което държавното управление в Киев упрекна Русия, в допълнение усложни спора, защото наводненията обгърнаха елементи от зоната на военните дейности. Русия отхвърли да носи отговорност.

 

Нападенията на територията на Русия, в това число най-мащабните удари с безпилотни самолети по Москва предходната седмица от началото на войната, ускоряват възприятието за неустановеност, написа " Блумбърг ".

 

Сраженията се разпространиха и в Белгородската област, граничеща с Украйна, което слага под въпрос имиджа на Путин като поръчител за сигурността на Русия.

 

Дори някои от тези, които поддържат нашествието и желаят да засилят битката против Украйна, се обезсърчиха по отношение на вероятностите на Русия във войната, която трябваше да завърши в границите на няколко дни, а в този момент продължава към този момент 16-и месец.

 

Националистите, водени от Евгений Пригожин, създател на наемническата формация " Вагнер ", се нахвърлят против министъра на защитата Сергей Шойгу и началника на съветската войска Валерий Герасимов за военни провали, като упорстват за цялостна готовност и военно състояние, с цел да се предотврати евентуално пагубно проваляне.

" Бяха позволени прекалено много огромни неточности ", съобщи Сергей Марков, политически съветник с близки връзки с Кремъл. " Преди време имаше упования, че Русия ще поеме контрола над по-голямата част от Украйна, само че тези упования не се оправдаха. "

 

Путин и неговите висши чиновници упорстват, че Русия ще завоюва, даже и към този момент да не е доста ясно какво би представлявало победа, откакто армията ѝ не съумя да превземе Киев при започване на войната. Няма никакви признаци за оборване на водачеството му от страна на неговото обграждане.

 

Според четирима от лицата, осведомени със обстановката, множеството в елита държат главата си наведена и не престават работата си, уверени, че не могат да повлияят на събитията. Путин не дава признаци, че желае да постави завършек на войната, споделят петима от източниците.

 

Държавните медии изясняват повтарящите се обрати с това, че Русия води прокси война в Украйна против Съединени американски щати и техните съдружници от Организацията на Северноатлантическия контракт, макар че точно Путин инициира непровокираната инвазия през февруари 2022 година

 

Кремъл наложи най-строгите репресии от десетилетия насам, като стартира да санкционира даже леки прояви на противоречие със затвор. Руската междинна класа, която през последното десетилетие беше формирала основата на поддръжката за опозицията против ръководството на Путин в огромните градове, беше притисната в безмълвие или напусна страната като част от най-голямата вълна на емиграция от 90-те години насам след разпадането на Съветския съюз.

 

Засега изследванията демонстрират, че множеството елементарни руснаци не престават да поддържат Путин, който смесва носталгията по руската ера с имперското минало на Русия, с цел да твърди, че пази ползите на страната и си връща исторически земи, като анексира области в Източна и Южна Украйна.

 

Все отново опасенията може би още веднъж се ускоряват, откакто се покачиха предходната есен, когато Путин разгласи готовност на 300 000 резервисти. Проучване на социологическата компания FOM, извършено от 19 до 21 май измежду 1500 руснаци, сподели, че 53% от тях считат, че фамилията и приятелите им са в неспокойно въодушевление, което е скок с 11 процентни пункта от април и най-високата стойност от близо четири месеца.

 

Миналата седмица Пригожин обиколи съветските градове, предупреждавайки за " сложна " война, която може да продължи с години, като се застъпи за военно състояние и цялостна готовност. В изявление предишния месец той съобщи, че Русия рискува да избухне гражданска война, сходна на тази през 1917 година, поради разделянето сред елита на Кремъл и елементарните руснаци, чиито деца " се връщат в цинкови ковчези " от Украйна.

 

Управляващата партия " Единна Русия " стартира следствие, откакто почитан народен представител от Държавната дума Константин Затулин съобщи на конгрес, че нашествието не е постигнала нито една от оповестените си цели, заяви " Ведомости " в понеделник. " Да се измъкнем по някакъв метод от това ", сподели Затулин.

 

Константин Малофеев, съветски православен националист, покровител на Путин, желае Русия да продължи да води война, тъй като " украинската страна би трябвало да престане да съществува ". Той отхвърля всевъзможни диалози за преустановяване на войната, макар че съгласно него доста хора от ръководещия хайлайф, в това число " голям брой " предприемачи, биха подкрепили неотдавнашната мирна самодейност на Китай, която планува помирение.

" Те споделят, че поддържат специфичната военна интервенция, само че в реалност са срещу нея ", сподели Малофеев, мултимилионер, който спонсорира и доброволчески отряд, воюващ в Украйна. " След шест месеца ще имаме очевидно предимство в производството на муниции и снаряди и ще сме подготвени да преминем в офанзива. "

 

Със сигурност Русия към момента разполага с големи запаси за битка. Нейните войски са се окопали на фронтовата линия в Източна и Южна Украйна, а украинската противовъздушна защита е заета с съветските ракети и дронове, които обстрелват страната през последния месец.

 

Украйна изключва решение на спора, при което Русия да окупира някоя от нейните територии, защото стартира да разпростира контранастъпление, което се приготвя от месеци. 

 

Време е да си върнем това, което е наше ", съобщи украинският главнокомандващ Валерий Залужний в обява в Телеграм на 27 май. 

Тъй като не се вижда краят на сраженията, съветските публични лица и магнати-милиардери знаят, че са изправени пред евентуално дълги години на интернационална изолираност и задълбочаваща се взаимозависимост от Кремъл, защото Путин принуждава бизнеса да поддържа военните старания и не разрешава на хората към него да напущат постовете си.

 

Техните активи и тези на фамилиите им са замразени, също така имат забрани за пътешестване в границите на глобите на Съединени американски щати и Европа, които трансфораха съветската стопанска система в една от най-санкционираните в света, прекъсвайки десетилетията на интеграция в международните пазари.

" Длъжностните лица се приспособиха към обстановката, само че никой не вижда светлина в края на тунела - те са песимистично настроени за бъдещето ", споделя Александра Прокопенко, някогашен съветски публицист и консултант на централната банка, която в този момент е нерезидентен академик в берлинския център " Карнеги - Русия - Евразия ". " Най-доброто, на което се надяват, е, че Русия ще загуби без оскърбление ".

 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР