Руският дипломат, обвинен в шпионаж и получил ултиматум да напусне

...
Руският дипломат, обвинен в шпионаж и получил ултиматум да напусне
Коментари Харесай

За втори път викат руския посланик в МВнР заради шпионина-първи секретар

Руският посланик, упрекнат в шпионаж и получил ултиматум да напусне България в границите на 72 часа, още се назлъндисва у нас. От Външно министерство обявиха, че по случая още веднъж е бил извикан посланикът на Руската федерация, като на уличения „ посланик ” е бил подложен период от 24 часа да се изнесе към скъпата си „ Я другой такой страны не знаю ”, заяви Българска национална телевизия.
С присъщата си безочливост Русия е дала отговор, че ще предприеме ответни ограничения, каквато е нормалната дипломатическа процедура, съгласно изказване на съветския заместник-министър на външните работи Александър Грушко.

„ Сигналите за активността на съветския разузнавач под прикритие може би идват и са почнали от наши партньорски служби, за които е видно, че съветските служби имат тук прекомерно очевидно и гладко наличие. Спомняте си случая с намесата на съветското военно разузнаване в Македония, за която се твърдеше, че идва от България. Тогава нямаше никакво следствие и мнение от българските служби”, съобщи Руслан Стефанов от Центъра за проучване на демокрацията.

У нас се следи най-силно икономическо наличие на съветски капитал и ползи спрямо цяла Европа. Не бива да забравяме стратегическите апетити на Русия: „ Южен поток”, „ Турски поток”, АЕЦ „ Белене”, припомнят представители на Центъра за проучване на демокрацията.

Да напомним, че ДАНС влиза в следите на съветския посланик още през септември предходната година. Агентите откриват, че дипломатът си прави " тайни " срещи с български жители, в това число и с управителен чиновник, разполагащ с достъп до класифицирана информация на България, Европейски Съюз и НАТО. Целта на срещите е била да се придобие информация, представляваща държавна загадка. Разследващите разполагат с данни, че са предплагани и подкупи.

Руски разузнавач бе оголен и в друга източно-европейска страна. Полската организация за вътрешна сигурност съобщи, че е арестуван полски жител, у който са открити оръжие и муниции, подправени документи и електронни устройства. Задържаният документално е заявил подготвеност да сътрудничи на съветските служби, оповестяват полските управляващи.

„ Самата декларация и подготвеност за съдействие с непознато разузнаване против Полша е незаконен акт, който се санкционира със затвор до осем години. Засега арестуваният остава в ареста за три месеца”, заяви Станислав Жарин, представител на полската Агенция за вътрешна сигурност:

" В България има съветски шпиони. Само в съветското посолство в София са към 68 души. Извън него са няколкостотин и техните имена се знаят. Имахме превъзходната опция във връзка отравянето на Скрипал в Лондон да изгоним един-двама от тях, само че не го направихме ", съобщи наскоро някогашният външен министър и президент на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР