Руските войски в Лиман, Донецка област, са заплашени от обкръжение,

...
Руските войски в Лиман, Донецка област, са заплашени от обкръжение,
Коментари Харесай

Руските войски в Лиман са заплашени от обкръжение

Руските войски в Лиман, Донецка област, са застрашени от обграждане, написа в днешния разбор на американския Институт за проучване на войната за ситуацията на фронта. Въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ уголемяват позициите си на изток от река Оскол и на север от река Северски Донец. По-нататъшното напредване на украинците на изток може да направи съветските позиции към Лиман незащитаеми и да открие пътя към Лисичанск и Северодонецк. " Руските войски в Лиман са формирани най-вече от резервисти и останки от частите, разгромени в хора на контранастъплението на ВСУ в Харковска област. Очевидно подкрепления в този регион не са изпратени ", пишат аналитиците.

Продължава и контранастъплението на ВСУ на юг и изток. " Успехите на юг идват след доста тежки боеве. Придвижването не е по този начин стремглаво и бързо, както ни се желае, само че е задоволително резултатно ", сподели представителят на ОК " Юг " Наталия Гуменюк. В региона на Водноелектрическа централа " Нова Каховка " руснаците са потопили 9 вагона, с цел да могат да създадат краткотраен мост за вероятно оттегляне.

 



Анализаторите не престават да търсят аргументите за съветския погром край Харков. Един от най-хубавите военни експерти Ян Матвеев разгласява в Туитър дълъг тренд по тематиката, в който изяснява, че в основата са освен локалните неточности и отличната офанзива на ВСУ, само че и фундаментални проблеми на съветските войски в Украйна. Според него разгромът на руснаците край Изюм е изцяло логически и с огромна възможност ще се повтори и в други региони на фронта.

" Всичко, което стана в Харковска област, е резултат от неналичието на единно командване, неуспех в снабдяването, дефицит на попълнения, ниска подготовка и тактически неточности ", написа той. И дава причини:

 

1. Липса на единно командване

 

В състава на съветската формация има няколко военни образования, които освен, че нямат единно командване, само че и постоянно водят война между тях. Това са постоянната съветска войска, опълчението на двете самопровъзгласили се републики - Донецка и Луганска /ЛДНР/, частната военна компания " Вагнер ", Росгвардия и чеченците на Кадиров. Отделно има проблеми и с локалните управляващи - пропагандата постоянно разгласява тъжби, че през границата не се пропущат дронове, уреди за нощно виждане и друго съоръжение, закупени от доброволците за военните.

Частната компания " Вагнер " е най-привилигирована. Войниците й се подчиняват само на своето командване и могат да употребяват за осъществяването на дилемите елементи от опълчението на ЛНР и ДНР. Те имат дори своя авиация /очевидно предоставена от съветското МО, защото Су-25 не може да се купи току така/. Собственикът на компанията Евгений Пригожин действително се усеща като обособен пълководец и дори фронт водач, измествайки от тази роля Ранзан Кадиров, който се популяризираше по този начин до завладяването на Мариупол. На " Вагнер " й е позволено всичко - дори да наема попълнения от пандизите. 3-5 000 вагнеровци не се подчиняват на общата армейска конструкция и водят боеве независимо. При това те са най-професионалната част от съветската формация в Украйна - точно те реализираха най-малко някакви триумфи, като превзеха Углегорската Топлоелектрическа централа и стигнаха до Кодема.

Войските на ДНР и ЛНР са най-безправни. Тях ги пращат на всички места, което провокира неодобрение. Имаше видео по какъв начин опълченци на ЛНР се жалват, че са принудени да водят война за ДНР. Те са най-зле екипирани и са принудени да се молят на доброволците за каски, бронежилетки, дори чорапи... И са най-немотивирани, защото огромна част от тях са принудително събрани поданици на окупираните територии.



Руската войска води война малко по-добре от ЛДНР, само че въпреки всичко разполага и с тежка техника, с която постоянно обстрелват фронта.

Най-загадъчният участник в спора е Росгвардия. Към нея се отнасят и " кадировците ", които след къс " отпуск " скоро ще се завърнат на фронта. Росгвардия не е предопределения за военни дейности, не разполага с танкове, а единствено с някакви бронирани машини като " Тигър " и " Тайфун ", с които стрелят безсистемно.

Така че съветската войска в Украйна не е обединен механизъм, а няколко групировки със свои командири, система на ръководство и конструкция. Някои имат тежко въоръжение, други - не. Трети имат единствено превоз, а четвърти са като просяци без чорапи. За едните войната е работа за пари и наслаждение / " Вагнер " /, за други - принудително наложено обвързване /ЛДНР/, трети изобщо не схващат какво правят /редовната армия/, четвърти може да са стимулирани, само че не и боеспособни / " Росгвардия " /. Затова и не може да се чака положително взаимоотношение посред им. Едва ли Пригожин ще се подчини на някакъв военачалник. Оттук идват неуспехите в връзката, бавното реагиране /за което върховете би трябвало да се договорят/ и неналичието на повсеместност. Нали не очаквате " Вагнер " да умира поради някакъв взвод от ДНР?

 

2. Провалът в снабдяването

 

Лошото доставяне на съветската войска не е загадка, само че то е изключително неподходящо в региона на украинскито нахлуване в Харковска област. Река Оскол лимитира прехвърлянето на товарите, защото има единствено три налични моста. Жп линията отива единствено до Купянск, а пътищата към Изюм и Балаклея са в зоната на украинската артилерия. Освен това през последните месеци ВСУ унищожи куп хранилища - в тази ситуация няма значение, че те се намираха в други региони - в случай че снарядите и горивото са малко, те се разпределят по дейните сектори от фронта. А в региона два месеца нямаше никакви военни дейности. Така съветската войска тук се оказа напълно оголена. За да е дейно снабдяването, то би трябвало да се доставя бързо, а на съветската войска й отнемаше най-малко седмица. Удивителното е, че даже няколко месеца покой не й помогнаха да си провежда естествена логистика на към този момент окупирана територия.

 

3. Недостиг на попълнения

 

Руската войска води война неприятно, тъй като... няма кой да води война. След шест месеца война Кремъл не е намерил съответен метод да компенсира загубите. Положението с доброволците е тежко. Многочислените " районни " батальони съумяват да попълнят едвам 30-50% от нужната им бройка. В необятно публикувано видео се вижда по какъв начин Пригожин стимулира пандизчиите - или ще умрете, или след половин година ще бъдете свободни. За тези, които са наказани на 10-20 година затвор, евентуално това е забавен вид. Но даже по този начин се попълня единствено " Вагнер ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР