Руските войски се приближават към втория по големина ядрено съоръжение

...
Руските войски се приближават към втория по големина ядрено съоръжение
Коментари Харесай

Руската армия приближава още една АЕЦ в Украйна

Руските войски се доближават към втория по величина нуклеарно оборудване в Украйна - това е Южноукраинската атомна електроцентрала в район Николаевски.

Информацията бе публикувана от CNN, като медията се базира на думи на представителя на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

Руските сили към този момент са на 20 благи от второто по величина нуклеарно оборудване в Украйна ", сподели Грийнфийлд и още веднъж настоя, че президентът Путин би трябвало да спре тази филантропична злополука и да приключи войната.

Колко атомни електроцентрали има в Украйна?

Украйна разчита в огромна степен на нуклеарната сила. По данни на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в Запорожката централа се намират шест от 15-те нуклеарни реактора в страната, а оборудването, по данни на Енергоатом, обезпечава една пета от междинното годишно произвеждане на електрическа енергия в Украйна.

Това прави завладяването му от съветските сили извънредно важно; в случай че централата спре да работи, това ще се отрази съществено на енергийните доставки за милиони украинци.

Украйна разполага с общо четири нуклеарни централи - две, в това число Запорожката, в южната част на страната, и още две в северозападната част, в райони, които съветските войски към момента не са блокирали.

Тази численост не включва затворената централа в Чернобил, която се намира в северната част на страната. Контролът върху зоната на Чернобил бе открит от съветските войски още в първите дни на войната в Украйна. Чернобилската електроцентрала беше затворена след нуклеарната злополука през 1986 година и от този момент се намира в зона на изключване. На площадката не престават строителните и възстановителните действия, с цел да се понижи рискът от бъдещо приключване на радиация.

Вчера съветски войски окупираха най-голямата нуклеарна електроцентрала в Европа и в Украйна след яростни боеве. Опасенията от евентуален нуклеарен случай обиколиха света и провокираха освен доста опасения, а и остро наказание, въпреки и специалистите да предупреждаваха да не се вършат съпоставения с Чернобил. След като през 1986 година там стана най-тежката нуклеарна злополука в света, страните от Източна Европа, тогава в блока под контрола на Съюз на съветските социалистически републики, наблюдават с изключително с напрежение внимание обстановката точно поради мъчителния си опит.

Според специалистите актуалните централи са доста по-безопасни от по-старите като Чернобил. Въпреки това светът изпадна в смут от обстоятелството, че насилието в Украйна може да провокира нуклеарен случай и без да е натискано " аленото копче ".

Според Международната организация за атомна сила (МААЕ) операторът и регулаторът " Енергоатом " са съобщили, че обстановката на място е " извънредно напрегната и предизвикателна ".

МААЕ прикани боевете към оборудването да бъдат прекъснати, а международните водачи бързо и остро разкритикуваха постъпката на Русия. Радиоактивни субстанции не са били изпуснати от централата, само че това е било " на косъм ", съобщи Рафаел Гроси, общоприет шеф на МААЕ, пред CNN. Физическата целокупност на нуклеарната апаратура не е била нарушена, само че продължава да съществува риск. Самият Гроси дефинира обстановката като " сложна за поддържане " и " доста нежна ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР