Руските власти заговориха за масови гробове в Донбас и обвиниха

...
Руските власти заговориха за масови гробове в Донбас и обвиниха
Коментари Харесай

Масови гробове в Донбас: Кой е отговорен?

Руските управляващи заговориха за всеобщи гробове в Донбас и упрекнаха украинската войска.

Според Киев виновни за тях са подкрепяните от Кремъл сепаратисти. Каква е истината?

Само ден откакто съветският президент Путин заприказва за "геноцид " в Донбас, съветските следствени органи разгласиха отчет за "масови гробове на цивилни жители ", написа Назованите там пет местности обаче се намират в част на Донбас, която се управлява не от Киев, а от проруските сепаратисти - всички те са на територията на така наречен "Народни републики " Луганск и Донецк.

Русия упреква украинската войска. Говори се за "убийства и раняване на хиляди цивилни жители и рускоговорящи групи ", както и за "умишлено заличаване на жителите на Донбас ". Твърди се, че има данни за "най-малко 295 цивилни жители “, чиито трупове са били ексхумирани. Всички те били подложени на разхвърлян всеобщ обстрел от украинската войска през 2014 година.

Във въпросния отчет съветските управляващи за пръв път публично приказват за всеобщи гробове. Досега те бяха почнали единствено едно наказателно произвеждане за гибелта на дете и неговата баба през 2021 година, за която упрекват украинската войска. А шест години по-рано бе намерено произвеждане и против тогавашния украински вътрешен министър Арсен Аваков и други чиновници поради "обстрел на жилищни региони в Донбас, при които постоянно умират цивилни лица “.

Сепаратистите приказват за всеобщи гробове от години

Информациите за всеобщи гробове не са нови. През есента на 2021-а проруските сепаратисти говореха за гробове - и както наподобява, ставаше дума за същите, които се загатват в отчета на съветските следователи. Най-малкото се загатваха тъкмо същите местности. В следствения отчет също така се споделя, че гробовете са били открити сред август и октомври 2021. Проруските сепаратисти осведомиха при започване на ноември 2021, че са ексхумирани стотици трупове на поданици от района на Донецк и Луганск. Сепаратистите също упрекват украинската войска за гибелта на тези хора. Всички те били убити в първите месеци на спора в Донбас "през лятото и есента на 2014-а ".

Разпространените тогава от сепаратистите цифри обаче бяха повече от назованите в този момент от съветските следователи 295 души. Тогава се говореше за 47 убити в Донецк и 267 жертви в Луганск.

Само няколко дни след публикуването на отчета на съветските управляващи, изказване направи водачът на самообявилата се Донецка национална република Денис Пушилин. Според него на територията, следена от сепаратистите в Донецк, били открити "130 места на всеобщи и инцидентни погребвания на жертви на украинска експанзия ". Не излиза наяве по какъв начин тези данни биха могли да съответстват с оповестения сбор от 47 жертви.

Киев упреква сепаратистите за всеобщите гробове

През ноември 2021 година украинският представител на тристранната контактна група за споразумяване на спора в Донбас Сергей Хармаш обърна внимание на това, че сепаратистите водят проведена акция за налагане на обвиняванията за всеобщите гробове. Той предложи незабавно да стартира отварянето на гробовете и идентифицирането на жертвите. За гробовете Хармаш на собствен ред упрекна съветските сепаратисти, които управляват окупираните райони и "погребват хора в всеобщи гробове, без да откриват тяхната еднаквост ".

Руските управляващи за първи път заговориха за "масови гробове на цивилни жители " в Донбас.

В тази връзка той цитира и едно известие на "Луганския информативен център " от 8 октомври 2021-а - т.е. от източник на сепаратистите - в който се споделя, че през юли и август 2014-а е било решено убитите хора краткотрайно да бъдат заровени наоколо до село Видное, югоизточно от Луганск. Въпросното село също се загатва в отчета на съветските следователи.

Данните за жертвите и виновните са гибелта им са спорни

На няколко пъти до момента са се появявали спорни данни за всеобщи гробове, предоставяни както от страна на сепаратистите, по този начин и от украинските управляващи. През 2014 година самопровъзгласилата се Донецка национална република заяви за три гроба наоколо до град Макеевка. Руски медии оповестиха, че заровените там са жертви на украинската национална армия. Но данните за техния брой са спорни. Според наблюдаващи от Организацията за сигурност и съдействие в Европа, които инспектираха гробовете, става дума за четирима души, на надгробната плоча стоят имената на петима, а сепаратистите говореха за 40.

През септември 2014 година бе обявено, че са открити всеобщи гробове в Славянск, в района на Донецк. В началото на въоръжения спор градът в продължение на няколко месеца се намираше под контрола на сепаратистите. Но още от юли 2014-а той мина под контрола на Киев. Украинските управляващи тогава за пръв път оповестиха, че в гробовете вероятно се намират останките на хора, които са умрели, когато градът е бил в ръцете на сепаратистите. През 2018 година украинската полиция заяви, че е удостоверила имената на трима бунтовници, които взели участие в избиването на четирима от заровените там.

През 2016 година украинската полиция заяви и за гроб с тленните остатъци на 18 души, открит в район, следен от Украйна - на границата сред областите Луганск и Донецк. През 2014 година там се водеха яростни сражения. Намерените в гроба облекла носели "отличителни знаци на незаконни въоръжени групи " - с това име украинските управляващи назовават проруските сепаратисти в Украйна.

1991: Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и основаването на Оперативно-наблюдателно дело

През декември 1991-а Украйна, Русия и Беларус подписват разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Москва очевидно разчита да резервира въздействието си в границите на Общността на самостоятелните страни и посредством доставки на на ниска цена газ. Но не се случва по този начин. Русия и Беларус основават страни съдружници, а Украйна все по-често стартира да насочва погледа си на запад.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР