Руските удари по южните украинските пристанищни зони продължиха трета поредна

...
Руските удари по южните украинските пристанищни зони продължиха трета поредна
Коментари Харесай

Борел: Атаките по зърнени складове в Украйна е варварство

Руските удари по южните украинските пристанищни зони продължиха трета поредна нощ. Властите в регионите на Николаев и Одеса оповестиха, че при офанзивите на Русия са ранени 21 души. Москва по-рано предизвести, че корабите, които се насочват към черноморските пристанища на Украйна, могат да се смятат за военни цели.

Кметът на Николаев Олександър Сенкевич съобщи, че са нанесени вреди минимум на пет многоетажни жилищни здания. Ръководителят на Одеската регионална военна администрация Олег Kипер съобщи, че вследствие на съветската офанзива има опустошения в центъра на Одеса, избухнал е пожар. Съобщава се, че са изгорели 60 хиляди тона зърно. Преди началото на днешното съвещание на европейските външни министри в Брюксел висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел назова „ варварско отношение “ ударите на Москва:

„ Това е третата нощ, в която масираните въздушни офанзиви против пристанището и инфраструктурата на Одеса предизвикват освен цивилни жертви, само че и огромни опустошения на склада за зърно там. Това е варварско отношение. Вече знаем, че това ще сътвори огромна, голяма хранителна рецесия в света “.

Ако украинските морски пътища са затворени, би трябвало да изнасяме повече зърно през нашите пристанища, това значи повече старания от съседите на Украйна, те следва да отворят границите и да облекчат преноса на зърно, съобщи Борел във връзка решението на Москва да се отдръпна от съглашението за експорт на украинско зърно през Черно море. Борел заяви, че ще предложи доста нарастване на европейските средства, предопределени за военна поддръжка.

По-рано съветското министерство на защитата разгласи, че по отношение на прекратяването на зърнената договорка от среднощ Русия ще счита всички плавателни съдове, които влизат в украинските пристанища на Черно море, за превозвачи на товари с военно предопределение. Руският президент Владимир Путин разгласи, че ще възобнови присъединяване на Русия в съглашението, незабавно щом Западът извърши изискванията му. Путин уточни че най-важно е да се отстранен глобите, които пречат на достъпа на съветско зърно и торове до международните пазари, предава БНР.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР