Руските сили разрушиха ключова инфраструктура в южния украински град Херсон,

...
Руските сили разрушиха ключова инфраструктура в южния украински град Херсон,
Коментари Харесай

Сраженията в Донецк са „ад“, казва Зеленски, а Херсон остава без ключова инфраструктура

Руските сили унищожиха основна инфраструктура в южния украински град Херсон, преди да избягат, съобщи президентът Володимир Зеленски, до момента в който сътрудниците му от Русия и Иран обещаваха да задълбочат икономическите, политическите и комерсиалните връзки, съобщи „ Ройтерс “.

Зеленски дефинира като пъклен сраженията в източния район Донецк, където промосковските сили водят доста по-ожесточена битка, откакто в петък Русия изостави единствената районна столица, която беше превзела от началото на войната през февруари.

Радостни поданици на Херсон приветстваха идващите войски, а Зеленски съобщи, че в напъните си да стабилизират района управляващите са се справили с близо 2000 мини, тротинетки и невзривени снаряди, оставени от напускащите руснаци.

Руснаците „ на всички места имат една и съща цел: да унижават хората колкото се може повече. Но ние ще възстановим всичко, повярвайте ми “, съобщи Зеленски във видеообръщение в събота.

„ Преди да избягат от Херсон, окупаторите унищожиха цялата сериозна инфраструктура: връзки, вода, отопление, електричество “.

Успехът на Украйна в Херсон, където нейните войски към този момент управляват над 60 районни селища, както и на други места, се дължи частично на съпротивата в Донецка област, макар многократните съветски офанзиви, добави Зеленски.

„ Там е просто пъкъл – всеки ден се водят извънредно яростни сражения “, сподели той. „ Но нашите елементи се пазят безстрашно – те устояват на ужасния напън на нашествениците, запазвайки отбранителните ни линии “.

В телефонен диалог съветският президент Владимир Путин и иранският президент Ебрахим Раиси подчертаха „ по-нататъшното усилване на съдействието в политическата, комерсиалната и икономическата област, в това число в бранша на превоза и логистиката “, оповестиха от Кремъл в събота.

По време на войната Русия усили напъните си за създаване на връзки с Иран и други незападни страни, като в сряда върховен съветски чиновник по сигурността се срещна с ирански водачи в Техеран.

Посещението последва обвиняванията на Украйна и Запада, че Русия е употребила ирански безпилотни самолети, с цел да нападна енергийната инфраструктура на Украйна.

Москва назовава дейностите си в Украйна „ специфична военна интервенция “, ориентирана към демилитаризация и „ денацификация “ на по-малката си съседка. Киев и неговите съдружници настояват, че съветската инвазия, при която са починали десетки хиляди души и милиони са били изселени, е била непровокирана и противозаконна.
Жителите на Херсон посрещат украинските бойци с наслада
По пътя за Херсон в събота селяни с цветя чакаха да поздравят и целунат украинските бойци, които се вливаха, с цел да обезпечат контрола над десния бряг на река Днепър след зашеметяващото съветско оттегляне.

„ През последните два дни станахме с 20 години по-млади “, сподели 61-годишната Валентина Бухайлова, тъкмо преди украински боец да изскочи от дребен камион и да прегърне нея и спътничката ѝ Наталия Порхунук, 66-годишна, в село покрай центъра на Херсон.

Международното летище беше обградено от артилерийски огън, а полицията заяви, че построява контролно-пропускателни пунктове в града и покрайнините му и ревизира за оставени мини.

Кметът съобщи, че филантропичната обстановка е „ тежка “ заради неналичието на вода, медикаменти и самун, до момента в който жителите честват освобождението си в деня, който Зеленски назова „ исторически “.

„ Градът изпитва сериозен дефицит, най-много на вода “, съобщи кметът Роман Холовня пред малкия екран. „ В момента няма задоволително медикаменти, няма задоволително самун, тъй като не може да се пече: няма електричество “.

Известният художник на графити Банкси разкри в Инстаграм стенна живопис на момиче гимнастичка, което извършва стойка на ръце върху дребна купчина бетонни парчета в украинския град Бородянка, който до април беше окупиран от Русия и мощно пострада в първите дни на боевете.

„ Това е толкоз исторически миг за нашата страна, че хора като Банкси и други известни фигури идват тук и демонстрират на света какво ни е предизвикала Русия “, споделя 31-годишната Алина Мазур, която е пропътувала 60 км от столицата Киев, с цел да види с очите си какво се случва в Херсон.

Но пътят от Николаев към Херсон е заобиколен от полета, белязани от километри изоставени съветски окопи. Унищожен танк Т72 лежеше с обърната кула.

Изоставените окопи бяха затрупани с боклуци, одеяла и камуфлажни мрежи. Напоителна канавка беше цялостна с изхвърлено съветско снаряжение, а в профил на пътя се виждаха няколко противотанкови мини.

Хората в село Киселовка споделиха, че руснаците са си тръгнали в сряда вечерта.

„ Не са произвели нито един изстрел “, сподели 54-годишният Хихори Куляка, който се придвижвал със скутер. „ Те просто си потеглиха “.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР