Руските прокурори в процеса срещу бивш журналист поискаха от съда

...
Руските прокурори в процеса срещу бивш журналист поискаха от съда
Коментари Харесай

Руски прокурори искат 24 г. затвор за журналист разкрил тайни на Роскосмос

Руските прокурори в процеса против някогашен публицист желаеха от съда във вторник да му даде 24-годишна присъда затвор по обвинявания в държавна измяна , оповестява АП.

Иван Сафронов , който е работил като публицист в продължение на десетилетие, преди да стане консултант на ръководителя на съветската галактическа корпорация " Роскосмос " , е в ареста след  година в Москва. Той отхвърли обвиняванията в предаване на военни секрети на чешкото разузнаване и настоя, че е почтен.

Случаят на Сафронов отразява провокациите, пред които са изправени съветските публицисти , които станаха още по-трудни на фона на военните дейности на Москва в Украйна .

Сафронов , който отразява военните въпроси и въпросите на сигурността за водещия съветски бизнес ежедневник " Комерсант ", преди да се причисли към " Роскосмос ", съобщи, че е събрал цялата информация от открити източници в хода на работата си и не е направил нищо нелегално . Той твърди, че следователите не са съумели да изяснят обвиняванията в държавна измяна и да обяснят какви тъкмо секрети е разкрил.

Много съветски публицисти и правозащитници упорстваха за освобождението на Сафронов, а някои твърдяха, че управляващите може би са желали да си отмъстят за неговите репортажи, които разкриват съветски военни произшествия и сенчести оръжейни покупко-продажби .

" Роскосмос " съобщи, че Сафронов не е имал достъп до държавни секрети и твърди, че обвиняванията не са свързани с работата на Сафронов за корпорацията, към която той се причисли през май 2020 година

Правозащитници, публицисти, учени и корпоративни чиновници , които са били упрекнати в държавна измяна в Русия през последните години, са разкрили, че е мъчно да се защитят заради секретността към техните случаи и неналичието на обществен достъп до информация.

Бащата на Сафронов също е работил за " Комерсант ", отразявайки военни въпроси, откакто се пенсионира от въоръжените сили. През.

Разследващите заключиха, че той се е самоубил, само че някои съветски медии сложиха под подозрение формалната версия , сочейки желанието му да разгласява сензитивен отчет за секрети доставки на оръжия за Иран и Сирия.
 Задържаха за държавна измяна консултант на ръководителя на
Задържаха за държавна измяна консултант на ръководителя на " Роскосмос "

Сафронов е някогашен публицист, профилиран във военното дело
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР