Руските и украински сили вече се сражават по улиците на

...
Руските и украински сили вече се сражават по улиците на
Коментари Харесай

Ден 24 от инвазията в Украйна: Боеве по улиците на Мариупол



Руските и украински сили към този момент се борят по улиците на обсадения град Мариупол, до момента в който цивилните и военни жертви на боевете се усилват. 

Десетки украински бойци са починали след съветския ракетен удар над военни подделения до град Николаев. Според Франс прес, в тях е имало 200 бойци, а починалите са минимум 50.

В обсадения Мариупол, чиято област е връзка сред анексирания полуостров Крим и сепаратистките територии в Донбас, улични боеве към този момент се водят в центъра на града. Според локалните управляващи това попречва разчистването на отломките след бомбардировката на театъра в града. Предполага се, че доста хора остават заклещени под руините. " Правим каквото можем, само че силите на врага са по-големи от нашите " - тези думи на кмета на Мариупол Вадим Бойченко цитира Би Би Си.

Според Би Би Си, към 300 000 цивилни не са съумели да се изтеглят от Мариупол.

Девет души са починали и 17 са били ранени в предградията на украинския град Запорожие, заяви заместител кметът Анатолий Куртиев. Градът е нападнат от съветските войски с хеликоптери, танкове, минохвъргачки и ракетни системи. Украинските военни вкарват 38-часов комендантски час в града и приканиха жителите да не напущат домовете си, до момента в който мярката е в действие.

В същото време, още веднъж по информация от украинска страна, армията сполучливо стопира съветското нахлуване към столицата Киев. Освен това, във въздушна база, покрай към този момент превзетия от съветски сили Херсон, е бил погубен военачалник Андрей Мордвичев - пълководец на съветската осма войска. Информацията не е доказана от съветска страна.

Москва твърди на собствен ред, че украинските сили бомбардират цивилни цели в следените от сепаратисти елементи на Донбас. Това е декларирал и президентът Владимир Путин в телефонен диалог с министър председателят на Люксембург Ксавие Бетел. Според Путин, ракетните удари против приетите от Русия национални републики към Донецк и Луганск са довели до -цитирам- " многочислени жертви измежду мирното население ".

Същевременно съветският боен министър Игор Конашенко разгласи, че за първи път от началото на по този начин наречената военна интервенция в Украйна съветската войска е употребила хиперзвукови ракети “Кинжал ”, с които са изумени украински военни цели.

По данни на Организация на обединените нации, минимум 847 души, измежду които 64 деца, са доказаните цивилни жертви от началото на войната в Украйна. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР