Русия закрива правозащитната група Сахаров център

...
Руски съд разпореди затварянето на Сахаров център, видна правозащитна организация,
Коментари Харесай

Руски съд разпореди затварянето на Сахаров център, видна правозащитна организация, която запази наследството на лауреата на Нобеловата награда за мир Андрей Сахаров, в най-новата стъпка в широко разпространена репресии срещу несъгласието.

Московският градски съд каза в изявление в петък, че е решил да разпусне организацията, която стартира преди почти 30 години, за незаконно домакинство на конференции и изложби.

Групата е била домакин на стотици дебати, изложби и други събития от създаването си през 1996 г.

През 2015 г. хиляди хора се събраха там, за да отдадат последна почит на опозиционния политик Борис Немцов, който беше убит край стените на Кремъл.

През януари Генералната прокуратура на Русия заяви, че Фондацията на Андрей Сахаров в Съединените щати е добавена към списъка на чуждестранни и международни неправителствени организации, чиято дейност е „призната за нежелана“ на руска територия. Съгласно закон от 2015 г. етикетът прави участието криминално престъпление.

Той получи известие за изгонване от московските градски власти през януари и бе освободен от историческите си помещения през април. И трите помещения, основната му сграда, изложбена зала и едно към бившия апартамент на Сахаров, бяха предоставени безплатно на Центъра Сахаров.

Департаментът по собствеността на Москва заяви, че поправките в противоречивия закон за чуждестранните агенти, които влязоха в сила на 1 декември миналата година, забраняват на организации и лица, определени като чуждестранни агенти, да получават каквато и да е държавна подкрепа.

Сахаров, който почина през 1989 г., беше ключова фигура в разработването на програмата за водородна бомба на Съветския съюз, но по-късно стана известен с активизма си в насърчаването на правата на човека и свободата на съвестта. Той получава Нобелова награда през 1975 г., но не му е позволено да пътува до Норвегия, за да я получи. През 1980 г. е изпратен във вътрешно изгнание, което продължава шест години.

Критиците на Кремъл казаха, че властите разширяват историческата репресия срещу несъгласието, като повечето опозиционни фигури са зад решетките или в изгнание, а водещите правозащитни групи са затворени.

През януари съд нареди също така закриването на най-старата правозащитна организация в Русия, Московската хелзинкска група.

А Мемориал, който се утвърди като ключов стълб в гражданското общество, беше разпуснат от руските власти в края на 2021 г., само месеци преди Путин да изпрати войски в Украйна.

В четвъртък властите обвиниха Григорий Мелконянц, лидер на Golos, видна независима група за наблюдение на избори, в участие в „нежелана“ организация.

Адвокатът на Мелконянц, Михаил Бирюков, каза, че клиентът му трябва да се яви в Басманния районен съд на Москва в петък. Той е изправен пред до шест години затвор.

Golos не е етикетиран като „нежелан“. Но някога е бил член на Европейската мрежа на организациите за наблюдение на избори, група, която беше обявена за „нежелана“ в Русия през 2021 г.

Голос е основана през 2000 г. и оттогава играе ключова роля в независимото наблюдение на изборите в Русия.

През годините се сблъсква с нарастващ натиск от властите. През 2013 г. беше определен като „чуждестранен агент“ – етикет, който предполага допълнителен контрол от страна на правителството и носи силни пейоративни конотации.

Три години по-късно тя беше закрита като неправителствена организация от Министерството на правосъдието.

Властите също така забраниха популярни социални медийни платформи като Facebook, Instagram и X, известни преди като Twitter, и се насочиха към други онлайн услуги със солидни глоби.

В четвъртък руски съд наложи глоба от три милиона рубли ($32 000) на Google за това, че не е изтрила предполагаемо невярна информация за конфликта в Украйна.

Ходът на магистратски съд следва подобни действия в началото на август срещу Apple и Wikimedia Foundation, която хоства Wikipedia.

Според руски новини, съдът установи, че видеоуслугата YouTube, която е собственост на Google, е виновна за това, че не е изтрила видеоклипове с невярна информация за конфликта – който Русия характеризира като „специална военна операция“. Източник: Информационни агенции

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР