Руски съд постанови министерството на вътрешните работи да изплати обезщетение

...
Руски съд постанови министерството на вътрешните работи да изплати обезщетение
Коментари Харесай

Русия плати 3,8 млн. рубли на семейството на мъж, който е бил малтретиран от полицията и се е самоубил

Руски съд постанови министерството на вътрешните работи да изплати обезщетение в размер на 3,8 млн. рубли (40 600 долара) на фамилията на мъж, който се е самоубил, откакто е бил малтретиран в полицейския арест преди съвсем седем години, заяви през днешния ден правозащитната организация " Травмпункт ", представена от Ройтерс.

Предизвикалият необятен публичен отзив случай стана водеща вест, когато съд в съветската Република Татарстан призна за отговорни петима някогашни локални полицейски чиновници за това, че са измъчвали арестувания в следствения арест Илназ Пиркин в опит да изтръгнат самопризнание за серия кражби.

Пиркин се самоуби през октомври 2017 година, скоро откакто беше освободен от полицейския арест в Нижнекамск - град с 250 000 поданици на към 1000 км източно от Москва. По това време мъжът е бил на 22 години.

Няколко полицейски чиновници, в това число началникът на локалното антикорупционно звено, бяха наказани през 2020 година за малтретирането на мъжа и получиха дълги присъди затвор, въпреки че наказванията на някои от тях бяха понижени предходната година.

Съдът в Нижнекамск постанови през днешния ден министерството на вътрешните работи да изплати обезщетение в размер на 3 млн. рубли (32 000 долара) за морални вреди на родителите на Пиркин и 800 000 рубли (8600 долара) на сестра му. Правозащитни деятели дефинираха това обезщетение като рекордно високо по случай за полицейски произвол в Русия, предава Българска телеграфна агенция. 

Руският юрист и началник на правозащитната организация " Екип против мъченията ", Сергей Бабинец сподели, че сумата е " много забележителна " за съветските съдилища, които нормално присъждат по 150 000 рубли (1600 долара) отплата за фамилиите на жертвите на мъчения.

Неправителствената организация на Бабинец е документирала 3591 случая на нарушавания на човешките права в Русия от началото на съществуването си през 2000 година и е съдействала за 167 неоправдателни присъди по случаи за мъчения, осъществени от държавни чиновници.

Разследващите са образували каузи едвам в 45 % от случаите на мъчения, открити от организацията, сподели Бабинец.

" Надяваме се увеличението на компенсацията да не остане изолиран случай, а да се трансформира в систематична смяна, която да отбрани правата на жителите, които са станали обект на закононарушение от страна на държавни чиновници ", добави юристът, представен от Ройтерс.

Във видеоклип, записан от Пиркин преди да посегне на живота си и оповестен от Радио " Свободна Европа " /Радио " Свобода ", той споделя, че служителите на реда го отвели в гората и го били, след което му сложили затворен противогаз на главата, заради което той почнал да се задушава.

" Разбира се, че подписах всички признания и показах, че са доброволни ", споделя Пиркин и прибавя: " Надявам се моята постъпка и този видеоклип да повлияе на полицията в бъдеще ".
 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР