Руски съд осъди журналист на шест години затвор за критични

...
Руски съд осъди журналист на шест години затвор за критични
Коментари Харесай

Русия вкарва за 6 години в затвора журналист заради публикация за Украйна

Руски съд осъди публицист на шест години затвор за сериозни мнения за настъплението на Москва в Украйна, което е част от продължаващите репресии против инакомислещите, оповестиха публични лица.

Присъдата е последната от поредицата резонансни правосъдни решения, постановени по силата на нов закон, който съгласно критиците има за цел да криминализира рецензиите против военната намеса.

44-годишната Мария Пономаренко е наказана за разпространение на информация за армията на Москва, за която е знаела, че е погрешна, оповестиха от Следствения комитет, който проверява тежки закононарушения.

Журналистката беше наказана в южния сибирски град Барнаул, където е работила за уеб страницата RusNews.

Тя беше преследвана за обява в обществените медии през март предходната година, обвързвана с нахлуване против театъра в украинския пристанищен град Мариупол, който след дълга блокада мина под съветски надзор.

Киев и западните му съдружници упрекнаха Москва за гибелта на стотици цивилни жители при нападението, което Русия отхвърля.

Прокурорите желаеха присъда от девет години отнемане от независимост.

Пономаренко беше задържана през април предходната година в Санкт Петербург, след което беше трансфериран в Барнаул.

Адвокатът ѝ е изразил паника за влошеното психологично здраве на Пономаренко и е изискал тя да бъде лекувана, заяви групата за наблюдаване на правоприлагащите органи OVD-Info.

След като Кремъл подреди на войските да навлязат в Украйна преди близо година, Русия вкара ново законодателство, което криминализира това, което управляващите считат за погрешна или нездравословна информация за съветската войска и офанзивата.

Следвайте ни във,и
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР