Руски милиардер постави исторически рекорд по богатство, като мина границата

...
Руски милиардер постави исторически рекорд по богатство, като мина границата
Коментари Харесай

Руснак постави рекорд по богатство - 30 млрд. долара

Руски милиардер сложи исторически връх по благосъстояние, като мина границата от 30 милиарда $. Това се случва за първи път в класацията на списанието на най-големите положения в Русия, заяви “Форбс”.

Владимир Потанин е притежател и президент на ръководещата компания „ Интеррос “ - измежду най-големите в Русия (владее пакети акции на минно-металургичната компания „ Норилски никел “ - водещ в света производител на никел, Росбанк, групата „ ПрофЭстейт “, холдинга „ Проф-медиа “ и компанията „ Роза Хутор “), както и общоприет шеф на „ Норилски никел “ Причина за увеличеното положение на неговата компания е растежът на акциите. А те вървят нагоре, тъй като металите се търгуват на най-високите си стойности в последните 5 години. Медта е 8400 $ за звук, никелът - 17 800 $ за звук, платината - 1300 $ за унция, а паладият - 2740 за унция..

Състоянието на Потанин не пострада, макар че му се наложи да заплати голяма санкция. Наскоро след правосъдно решение “Норникел” трябваше да заплати санкция от 146 милиарда рубли (близо 2 милиарда долара) поради нанесени вреди на околната среда при разлив на гориво в Норилск. Аварията се случи през май 2020 година, когато един от резервоарите на ТЕЦ-3, принадлежащ на дъщерна компания на металургичния колос, се унищожи и в природата се изляха 20 000 т нефтени артикули.

Владимир Потанин е женен, има 3 деца. През 2010 година той разгласи, че има намерение да съобщи цялото си положение за щедрост и да не го остави на наследниците си.

До Потанин се подреждат други двама съветски богаташи с металургичен бизнес - притежателят на “Северстал” Михаил Мордашов със положение от 28,4 милиарда $ и притежателят на Новолипецкия металургичен комбинат Владимир Лисин с 26 милиарда $.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР